Nagyvilág

A fosztogatásokról szólva kijelentette, hogy az embereknek most segítségre és nem rablásra kell nyújtaniuk kezüket. Mindent meg kell tenni a bűnözés megfékezésére. Szerencsére a lakosság nagy része tisztában van a helyzet súlyosságával, elfogadják a vandalizmus megakadályozására bevezetett éjszakai kijárási tilalmat is. Az elsősegélynyújtás és a segítségek összehangolása napról napra szervezettebb lesz, aminek máris látható eredménye van. Az ország püspökeinek nevében Alejandro Goic, a chilei püspöki konferencia elnöke üzenetben szólt az egész nemzethez. Részvéttel fordul mindazok iránt, akik életüket vesztették a szerencsétlenségben. Szolidaritásának adott hangot azokkal, akik elvesztették mindenüket, amit fáradságos munkával szereztek meg. Missziójához híven a chilei egyház az evangélium erejével a remény közvetítője akar lenni a fájdalom, szenvedés és pusztulás eme nehéz pillanataiban. A püspöki konferencia elnöke hangsúlyozta: a mentés és helyreállítás érdekében minden téren felajánlják segítségüket az állami szerveknek és önkénteseknek, a chilei karitász pedig egy speciális számlát nyit az áldozatok megsegítésére. Nagy csapásnak nevezi üzenetében a Szentatya a történteket. Isten vigaszát kéri az áldozatok számára és a keresztény remény illetve a testvéri szolidaritás érzését a nehézségek leküzdésére.

Uganda egyháza

XVI. Benedek pápa március 1-jén fogadta az ad limina látogatáson lévő ugandai főpásztorok első csoportját. Az afrikai ország területén a katolikus egyház négy metropolita főegyházmegyével és tizenöt egyházmegyével van jelen. A katolikusok a 30 milliós lakosság mintegy 42 százalékát alkotják – 36 százalék az anglikánok, 12 a muzulmánok aránya. Az ugandai helyi egyháznak három nagy kihívással kell szembenéznie: a nemzeti kiengesztelődés, a szegénység elleni küzdelem, valamint az AIDS feltartóztatása. 1963 óta működik egy keresztény tanács, amelynek tagjai katolikusok, anglikánok és ortodoxok. Az egyház mint a béke eszköze hozzájárult az északi térség megbékélését célzó erőfeszítésekhez. Az 1986-ban kezdődő rettenetes polgárháború még mindig nem ért véget, annak ellenére, hogy tűzszüneti egyezményt írtak alá.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .