Róma – Vatikán

A Vatikán és az Al-Azhar a vallások egyenjoguságáért

A Vatikán és az iszlám magas rangú képviselői – Jean-Louis Tauran bíboros és Muhammad Abd al-Aziz Wasil sejk, a kairói Al-Ahzar egyetem képviseletében – közös küzdelemre szólítottak fel a vallások hátrányos megkülönböztetése ellen. A Kairóban február 23-24-én tartott párbeszéd-konferenciáról március 2-án adott hírt a L’Osservatore Romano című vatikáni napilap.

Vatikáni Botticelli-bélyegek

A Vatikáni Posta Sandro Botticelli (1445-1510) reneszánsz mester halálának 500. évfordulója alkalmából március 5-én három névértékben külön bélyegsorozatot adott ki. Az idei húsvéti bélyeg pedig ókeresztény húsvéti jelképet ábrázol: a görög Krisztus-monogramot egy kereszt felett.

A pápa Chopinről

XVI. Benedek pápa március 3-án, a szerdai általános kihallgatás alkalmából méltatta Fryderyk Chopin (1810-1849) lengyel zeneszerzőt és zongoraművészt születésének 200. évfordulója alkalmából. Chopin zenéjével nagymértékben hozzájárult Európa és a világ kultúrájához – mondta a Szentatya. A kétszáz éve született művész hallgatóit közelebb viheti Istenhez, és segít az emberi lélek mélységeibe hatolnunk. – Benedek pápa, aki maga is gyakran zongorázik, többször is részt vett olyan hangversenyeken, amelyeket a tiszteletére rendeztek, Chopin műveiből. A Vatikánban legutóbb tavaly októberben a sanghai származású Jin Ju zongoraművész játszott Chopin-műveket.

Igaz bölcsesség szükséges a szenvedés megértéséhez

A megtérés szemszögéből kell tekintenünk az életünket – hangsúlyozta a pápa a március 7-i úrangyala imádság alkalmából. Amint Isten az égő csipkebokorban jelent meg Mózesnek, ugyanúgy mindegyikünknek különböző módon nyilatkozik meg. Nem láthatják meg azok, akik telve vannak gőggel és tapintatlansággal, a szegények és az alázatosak viszont igen. Isten sosem hagy fel azzal, hogy magához hívjon minket, hogy kegyelmében éljünk. A megtérés lehetősége igényli, hogy a hit fényében tanuljunk az életből. Az igaz bölcsesség az, hogy képesek vagyunk rádöbbenni a lét bizonytalanságára, és annak az Istennek a szemével nézni az ember történetét, aki mindig csak jót akar gyermekeinek. És bár megengedi, hogy megpróbáljon minket a szenvedés, de csak azért, hogy még nagyobb jóra vezessen ezáltal.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .