Európa

A bíboros Luigi Sturzo 1942-es írásából idézett: a politika nem piszkos dolog. XI. Piusz pápa a felebarát iránti szeretet cselekedeteként határozta meg a politika fogalmát. Bertone bíboros tehát emlékeztetett a XVI. Benedek által is meghatározott tényre, hogy szükség van egy új katolikus politikai nemzedékre. Ez a politika azonban, legyen a közjó és a társadalom megmentése iránti elhivatottság – hangsúlyozta az államtitkár. A fiatalok politikai szerepvállalása két egymással ellentétes utat nyit meg. A jobb jövőbe vetett remény útját, valamint a változásokra negatívan reagáló közöny útját. A fiatalok tehát nem egyszerű szemlélői, hanem szereplői a politikának. Bertone bíboros két történelmi alakot állít példaként a fiatalok elé: a XV. században élt Morus Tamást és Niccolo Macchiavellit. A világ kihívásaival szemben az egyház nem ajánl fel univerzális és egyedüli megoldásokat. A keresztényekre mint egyénre és a közösség tagjaira vár a feladat, hogy bölcsen ítéljék meg a valóságot és az egyház társadalmi tanítása által kínált alapelvek, kritériumok és iránymutatások értékelésével döntsenek.

A nagaszaki Mária-szobor Spanyolországban

A Nagaszaki városát ért bombázás hatvanötödik évfordulója alkalmából szervezett békezarándoklat keretében Spanyolországba látogat a japán város híres Mária-szobra. A két méter magas szobor az 1930-as években került Olaszországból Nagaszaki Urakami-katedrálisába, ahol az 1945. augusztus 9-i atombomba-támadásban jelentős károkat szenvedett. A szobor idén a spanyolországi Guernica városába zarándokol, a békére való felhívás jegyében. A baszkföldi kisváros, Nagaszakihoz hasonlóan bombatámadás áldozatává vált az országban folyó polgárháború során. Az 1937. április 26-án német és olasz pilótákból álló Condor Légió által végrehajtott szőnyegbombázásban Guernica nagy része elpusztult. „A béke sohasem vívható ki erőszakkal” – mutatott rá Mitsuaki Takami, Nagaszaki érseke, akinek a rokonai életüket vesztették az atombomba-támadásban.

Pápai levél az irekhez

Az írországi Kildare megyés püspöke, James Moriarty arról tájékoztatta az ír katolikus sajtóirodát, hogy XVI. Benedek pápa ír katolikusokhoz intézendő lelkipásztori levelének megjelenése március közepén várható. Levelének tervezetét a Szentatya az ír püspökök kezébe adta a február 15-16-án tartott megbeszélésük során, amikor nagy figyelemmel hallgatta meg hozzászólásaikat a papi szexuális visszaélések ügyében.

Lengyel katolikus és moszkvai ortodox találkozó

Lengyelország prímása, Henryk Muszynski érsek és a moszkvai ortodox patriarchátus küldöttsége február 26-án megbeszélést tartott Varsóban a két egyház kapcsolatáról és a párbeszéd kilátásairól. Muszynski érsek elmondta, örömmel nyugtázhatták, hogy ma már elérkezett az igazi párbeszéd ideje. Sajnálatos, hogy a múltban alig volt kapcsolat a lengyel katolikus egyház és a moszkvai ortodox patriarchátus között. Két fontos témával foglalkoztak a találkozón: az egyik a megbékélés, a másik pedig a párbeszéd konkrét lehetőségei.

 Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .