Irak

Az elmúlt hetekben több mint húsz keresztényt gyilkoltak meg a városban. A helyzetet kétségbeejtőnek látja Nizar Semaan, Londonban élő szír katolikus pap: „A törvény és a rend teljesen felborult. A kormány és a rendőrség nem tesz semmit. A keresztények sorra hagyják el a várost, és a falvakba menekülnek. Ott sincsenek egészen biztonságban, de a helyzet valamivel jobb.” Semaan elmondta: Moszulban korábban több mint húsz templom működött és ötvenezer keresztény élt, de a legtöbben elmentek. A pap attól fél, hogy a március 7-i választások miatt egyre jobban elharapózik az erőszak. A moszuli érsek szerint fennáll a veszély, hogy „a városban nem maradnak keresztények”.

Humanitárius vészhelyzet Haitiban

Keresztények nélküli Irak: ez a sötét jövő kezd napról napra megvalósulni azon a földön, ahol a keresztények a kezdetek óta jelen vannak. Az iraki keresztény közösség Via Crucisát nagy fájdalommal követi XVI. Benedek pápa. A legutóbbi moszuli gyilkosságot követően az egyházmegye püspöke, Emil Shimoun Nona az Asianews hírügynökségnek nyilatkozva humanitárius vészhelyzetnek nevezte a jelenlegi helyzetet. Hívek százai döntöttek úgy, hogy elhagyják a várost. Ugyanakkor a keresztények nagy része továbbra is azon a földön akar élni, amely saját hazája. Francis Assisi Chullikat érsek, iraki nuncius is megerősítette ezt nyilatkozatában.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .