Innen-onnan

Marx érsek Davosban

Reinhard Marx müncheni érsek a davosi világgazdasági fórumon (WEF) globális versenyszabályokért foglalt állást. Olyan szabályokra van szükség, amelyek érvényesíthetők. Most olyan esély van a világgazdaság új rendjének megvalósítására, amilyen hasonló talán harminc évig nem lesz. Az érsek döntéshozókkal beszélt, hogy tanulni tudjunk a válságból.

Romero érsek boldoggáavatási ügye

Salvador püspökei a harminc évvel ezelőtt meggyilkolt Oscar Arnulfo Romero (1917-1980) mielőbbi boldoggá avatását kezdeményezik. A Szentszék 2008 óta szünetelteti az eljárást. San Salvador püspökei levélben fordultak XVI. Benedek pápához, az eljárás minél előbbi folytatását és lezárását kérve – írta Gregorio Rosa Chavez salvadori segédpüspök a plébániákra küldött havi lelkipásztori levélben. A Szentszék két évvel ezelőtt az érsek személyének „politikai megközelítése” miatt, valamint azon aggályra hivatkozva állította le ideiglenesen az eljárást, mivel Romero megítélése „San Salvadorban megosztottságot eredményez” – olvasható a Zenit római hírügynökség január 27-i cikkében. Röviddel az eljárás felfüggesztése után új salvadori nagykövetet neveztek ki a Vatikánba. Beiktatásánál XVI. Benedek pápa Romero érsekről is megemlékezett, „Isten iránti szeretettel lángoló pásztornak” nevezve őt.

Vlk bíboros Husz János szülőházában

A cseh történeti kutatás Husz János (1370-1415) történeti szerepének új értékelésére törekszik, a katolikus egyház segítségével is. Ezzel összefüggésben Miloslav Vlk prágai bíboros érsek január 29-én látogatást tett Jan Hus Husinec nevű szülővárosában, ahol új kulturális és kutatóközpontot alakítanak ki. Az igen rossz állapotban lévő szülőházban a kiállítás még mindig az 1989 előtti kommunista szemléletet tükrözi. Vlk bíboros már a kilencvenes években ökumenikus bizottságot hozott létre Hus egyháztörténeti értékelésének megújítására. 1999-ben Rómában a lateráni egyetemen is volt tudományos konferencia.

Olasz honlap a II. Vatikáni Zsinatról

A zsinat meghirdetésének ötvenegyedik évfordulóján, január 25-én indult a Viva il Concilio című honlap, amelynek célja – főként a fiatalabb nemzedékek számára – a II. vatikáni zsinat szellemiségének és tanításának bemutatása. Az új honlap védnöke két jezsuita bíboros, Carlo Maria Martini és Roberto Tucci. A honlap francia nyelvű változata előreláthatóan márciusban indul.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .