Ökumené

„Európára különös felelősség hárul…”

Január 20-án Genfben találkozott P. Duarte da Cunha, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) főtitkára, valamint Emmanuel, Franciaország metropolitája, az Európai Egyházak Konferenciájának (KEK) új elnöke. Franciaország ortodox metropolitája azt nyilatkozta, hogy a CCEE és a KEK együttműködését tovább kell erősíteni. P. Duarte da Cunha, a CCEE főtitkára megállapította, hogy földrészünket sajátos felelősség terheli az ökumenizmus elősegítésének terén, mivel Európa volt a színhelye a keresztények megosztottságának, amelyet azután a többi földrészen is elterjesztett. A CCEE és a KEK közötti ökumenikus párbeszéd világosan tanúsítja, hogy – a pápa szavainak megfelelően – mindkét szervezet a Krisztus szeretetében való egység megteremtésére törekszik. A CCEE és a KEK vegyes bizottságának következő ülésére március 8-a és 11-e között kerül sor I. Bartholomaiosz meghívására a konstantinápolyi ökumenikus patriarchátuson.

A keresztények egysége hitelesebbé teszi az igehirdetést

XVI. Benedek pápa az ökumenikus imahét lezárásáról, az egységről és a tömegtájékoztatás világnapjára kiadott üzenetéről beszélt a január 24-i úrangyala imádság alkalmával. „A keresztények egysége hitelesebbé és hatékonyabbá teszi az evangélium hirdetését, amint maga Jézus mondta, amikor halála előestéjén így imádkozott az Atyához: Legyenek mindnyájan egyek…, hogy higgyen a világ” – foglalta össze a január 18. és 25. között tartott ökumenikus imahét célját XVI. Benedek pápa.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .