Szentföld

Ezekben a napokban egy újabb amerikai kezdeményezést helyeztek kilátásba – mondotta. „Bármilyen javaslatot elfogadunk, ha az tiszteletben tartja az emberi jogokat és méltóságot”. A keresztények kivándorlását illetően a pátriárka megállapította: „Nem anyagi támogatást kérünk, hanem azt, hogy a világ egyházai vállaljanak felelősséget a jeruzsálemi anyaegyházért. Elfáradtunk, és már nem akarunk több vérontást, gyűlöletet és erőszakot, hanem békére és kiengesztelődésre vágyunk.”

Újabb tárgyalás a Szentszék és Izrael között

Antonio Franco érsek, apostoli nuncius a napokban beszámolt a Szentszék és Izrael közötti megbeszélésekről, amelyek az Alapvető Megállapodás 10. cikkelyének második paragrafusára vonatkoznak. A legutóbbi plenáris ülés után, az állandó kétoldalú bizottság első ülésén összeállították a pénzügyi kérdéseket illető témák listáját. Tisztázták azokat a félreértéseket, amelyek idáig akadályozták a bizottság munkájának előrehaladását. A május 27-én esedékes következő plenáris ülésen ezekről a konkrét javaslatokról tárgyalnak majd. A nuncius a jövőt illetően inkább „realistának, semmint optimistának” nevezte magát. Franco érsek ismét leszögezte: az egyház nem kiváltságokat kér, hanem életteret ahhoz, hogy folytathassa küldetését Izraelben. A vitatott témák, mint ismeretes, a következők: adómentesség, az Izrael egész lakosságát szolgáló katolikus iskolák és kórházak állami támogatása, valamint egyes egyházi tulajdonok, mint például a Cenákulum. A nuncius megállapította, hogy fontos a kölcsönös bizalom mindkét fél részéről. Nincsenek titkos tárgyalások. A katolikus fél nem védeni akarja magát valakivel szemben, hanem közösen kíván megalkotni néhány dolgot az izraeli féllel.

Fal az egyiptomi határon is

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök engedélyt adott egy újabb fal tervének elkészítésére, amelynek célja, hogy az ország egyiptomi határán megakadályozza az Afrikából érkező illegális bevándorlók Izraelbe lépését. A kormányfő beszédében „terroristáknak” nevezte az emigránsokat. Az utóbbi években afrikai és más földrészekről ezrével érkeztek Izraelbe bevándorlók az egyiptomi határon át. Netanjahu miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy Izrael továbbra is befogadja a háborús területekről érkező menekülteket. Az Izrael és Egyiptom közötti fal lehetséges következményeiről nyilatkozott P. Pierbattista Pizzaballa szentföldi kusztos. Véleménye szerint az újabb korlát még jobban elkülöníti majd az országot a Közel-Kelet többi részétől. Ugyanakkor elismerte, hogy a palesztin területeken épített falak valóban biztonságosabbá tették a zsidó államot, a merényletek szinte teljesen megszűntek. Ezek a falak azonban drámai következményekkel járnak a palesztinok részére. Százezrek számára jelent akadályt a mindennapi életben, főleg Jeruzsálem és Betlehem között. Lehetetlenné teszi az iskolák, a kórházak, a munkahelyek megközelítését, egész közösségeket oszt meg.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .