Róma – Vatikán

A pápa arra buzdította a vezetőket, hogy kötelezzék el magukat a közjó érdekében – önzés és részérdekek nélkül. A személy legyen a helyi politikai intézkedések középpontjában – hangsúlyozta a pápa. Az egyház mindenki együttműködését kéri, különösen azokét, akik az iskolákban dolgoznak, hogy a szeretet és a szexualitás magasabb rendű felfogására neveljék a fiatalokat. Szenteljenek folyamatos figyelmet a betegek és szenvedők világának.

Sajtóspekuláció bíborosi kinevezésekről

Az olasz Panorama hírmagazin szerint június 28-án legalább tizenöt új bíboros kinevezése várható. Többek között Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa és Raymond Leo Burke érsek, az Apostoli Signatura legfőbb bíróság elnökének bíborossá kreálása esedékes. Az olasz püspöki konferencia tagjai közül Firenze és Palermo érseke, Giuseppe Betori és Paolo Romeo lehet bíboros. Alap értesülése szerint Giovanni Battista Re bíborosnak, a Püspöki Kongregáció prefektusának utóda Giuseppe Bertello érsek, Olaszország jelenlegi vatikáni követe lehet.

A vatikáni bank elnöke a válságról

Ettore Gotti Tedeschi, a vatikáni bank új elnöke szerint a jelenlegi gazdasági világválságot csak az erkölcsi és vallási megújulással lehet leküzdeni. Merőben matematikai számításokon alapuló gazdasági előrejelzések nem elegendőek. A L’Osservatore Romano című vatikáni lapban január 9-én megjelent cikkében Tedeschi azt írja, hogy a történelmet és a gazdasági fejlődést jelentősen befolyásolja az emberek vallási beállítottsága.

A Szentatya találkozott támadójával

P. Federico Lombardi, a Szentszék sajtófőnöke január 13-án adott nyilatkozatában beszámolt arról, hogy XVI. Benedek a szerdai általános kihallgatás után rövid időre személyesen fogadta Susanna Maiolót, a karácsony vigíliáján történt incidens okozóját. Susanna Maiolo a találkozó alkalmával kifejezte sajnálatát a történtekkel kapcsolatban, majd XVI. Benedek pápa biztosította őt arról, hogy megbocsátott neki, és jó egészséget kívánt a 25 éves lánynak. Az incidenssel kapcsolatban a Vatikánvárosi Bíróság által elindított vizsgálat tovább folytatódik.

A közel-keleti szinódus előkészületei

A Vatikánban megkezdték a kérdőívek postázását, és megjelent az első előkészítő dokumentum, az úgynevezett lineamenta az októberi rendkívüli szinódusi ülésre. Ezt követi majd a hivatalos munkadokumentum elkészítése. Ezt maga a Szentatya fogja nyilvánosságra hozni június elején, ciprusi látogatása során.

Ali Agca szabadult

A „szürke farkasok” törökországi terrorszervezet ügynöke, Ali Agca, aki II. János Pál pápa ellen 1981. május 13-án a Szent Péter téren merényletet követett el, olasz és török börtönökben töltött 29 évi fogsága után, 52 éves korában január 18-án kiszabadult. Szabadulásakor megvizsgálták, alkalmas-e katonai szolgálatra. Ez lélektani vizsgálatot is magában foglalt. Korábban újságírókhoz írt levelében Messiásnak nevezte magát. Török ügyvédje, Haci Özban közölte, hogy szabadulása után fel kívánja keresni II. János Pál sírját. Továbbá szeretné, ha XVI. Benedek pápa fogadná. Számos ajánlata van interjúk, filmek és könyvek készítésére.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .