Nagyvilág

A két templom régi műemlék épület, amelyek nagy értéket képviselnek. Egyes források szerint a zöldségek közé rejtett bombák eredeti célpontja egy rendőri barakk volt. Az előző hat hétben négy templomot és a dominikánus nővérek kolostorát érte támadás Moszulban. Basile Georges Casmoussa, a város érseke szerint tudatos stratégiával akarják lerombolni a muszlim szélsőségesek a keresztény örökséget és kétezer év történetét.

A dél-koreai püspöki kar a materializmus veszélyeiről

A halál kultúrája, a materializmus és a konfliktusok szennyezik a társadalmat a dél-koreai püspökök karácsonyi üzenete szerint. Ha Krisztus szeretetét megosztjuk szomszédainkkal, embertársainkkal, akkor felépíthetjük az élet kultúráját – tették hozzá. Nicholas Cheong Jinsuk bíboros, Szöul érseke hangsúlyozta: a legnagyobb probléma a materializmus, amely minden értéket elnyom. Ez pedig individualista társadalmat eredményez, amely elszigeteli az egyéneket, és csak ellentéteket és megosztást szül.

Rendőri felügyelet, terrorveszély Indonéziában

Indonéziában a rendvédelmi szervek felügyelete mellett folytak a karácsonyi ünnepségek, mivel tartani lehetett attól, hogy fundamentalista muszlim csoportok megtámadják a keresztényeket. A legveszélyeztetettebb tartomány Nyugat-, illetve Közép- Jáva. Nyugat-Jáván tízezer rendőrt és a hadsereg egységeit is bevetették, hogy megelőzzék a potenciális terroristatámadásokat. Közép-Jáván a védelem hiánya miatt számos keresztény közösség magánházaknál, szállodákban, éttermekben ünnepelt.

Nigériai érsek óv az anarchiiától

Abuija nigériai főváros érseke, John Onaiyekan sajtókonferencián óvott attól, hogy a korrupció elleni harc a hadsereg újabb hatalomra töréséhez vezessen. A Daily Champion című lap szerint az érsek arra szólította fel az ország politikai vezetőit, ne hozzanak meggondolatlan intézkedéseket, nehogy anarchiába és zűrzavarba zuhanjon az ország. – Nigéria 1960-ban történt függetlenné válása óta legalább tucatnyi katonai puccsot élt át. Az ország lakossága fele arányban keresztény és muzulmán.

A háború következményei Gázában

Egy évvel a Gázai övezet háborúja után Jorge Hernandez katolikus plébános szerint az élet minden területén érezhetők a következmények. A víz-, egészségügyi és élelmiszer-ellátás máig sem állt helyre. Építőanyag-hiány miatt a házak helyreállítása sem halad a szükséges mértékben. Az emberek lelki sérülései is csak „lassan, nagyon lassan” gyógyulnak. A gyerekek labda helyett műanyag géppisztolyra vágynak. A plébánia fokozza a csoportos gyerekfoglalkozásokat, amelyek során igyekeznek enyhíteni a háború lelki következményeit a legkisebbek körében.

Tokió volt bíboros érseke elhunyt

Peter Seiichi Shirayanagi bíboros 81 éves korában, december 31-én hunyt el egy tokiói jezsuita otthonban. A főpásztor 1970-től 2000-ig vezette a tokiói főegyházmegyét. 1994 óta volt bíboros.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .