Európa

– Ezt kéri az albániai püspöki konferencia újévi üzenete, amellyel a politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális életben elkötelezett jóakaratú emberekhez fordulnak.

Idős német hölgy gyalogos zarándoklata

A 71 éves Elisabeth Bitter Észak-Rajna-Vesztfália Bad Berlegurg nevű városából gyalog tette meg a hétezer kilométeres zarándokutat Jeruzsálembe és Betlehembe. Pár nappal karácsony előtt érkezett meg kilenc hónapos út után, Svájcon, Olaszországon, Görögországon, Törökországon, Szírián és Jordánián keresztül. „Volt időm imádkozni” – mondta útja fontos eredményeként a zarándok az őt kérdező újságíróknak.

A franciák kétharmada katolikus

Az Ifop közvélemény-kutató intézetnek a párizsi La Croix napilap megbízásából végzett felmérése szerint a franciák kétharmada katolikusnak vallja magát, de vasárnap szentmisén csak kevesen vesznek részt. Rendszeresen 4,5 százalék, ritkábban 15 százalék.

 Újabb két ír püspök lemondása

A dublini főegyházmegyében történt szexuális visszaélések eltussolásával kapcsolatban karácsony vigíliáján Eamonn Walsh és Raymond Field dublini segédpüspök is közölte, hogy benyújtja felmentési kérelmét XVI. Benedek pápának. A két segédpüspök közös közleményében ismételten bocsánatot kért, és imáiról biztosította „azokat, akik mertek megszólalni, és azokat, akik némán szenvednek tovább”.

A visszaélésekről szóló jelentésben az említetteken kívül megnevezett egyetlen hivatalban lévő főpásztor, Martin Drennan galwayi püspök úgy véli, a vizsgálat nem fogja bűnösnek találni, ezért nem lát okot rá, hogy felmentését kérje.

Kopernikusz ünnepélyes temetése

A nagy csillagász, Nikolaus Kopernikusz földi maradványait 467 évvel halála után május 22-én ünnepélyesen fogják eltemetni a fromborki székesegyházban – közölte december 28-án a warmiai egyházmegye. A lengyel régészek 2005 nyarán találtak rá Kopernikusz földi maradványaira. Az ünnepélyes temetésre a warmiai székesegyházi káptalan alapításának 750. évfordulóján kerül sor, amelynek a nagy tudós is tagja volt. Nikolaus Kopernikusz (1473-1543), a heliocentrikus világrend felfedezőjének fő műve az égitestek mozgásáról szólt.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .