Európa

Új lengyel prímás

XVI. Benedek gratulált az új lengyel prímásnak, Henryk Muszynski érseknek (képünkön), aki a nyolcvanadik életévét betöltött Józef Glemp bíboros utóda a tisztségben. Amint XVI. Benedek mondta: „Ez a tiszteletbeli cím visszatér a legrégibb lengyel egyházmegyéhez, Gnieznóhoz, amelynek védőszentje Szent Adalbert, Lengyelország patrónusa.” A lengyel prímási cím mindig a gnieznói érseké volt; 1992-ben azonban különválasztották a gnieznói és varsói érsekséget, így Józef Glemp gniezno-varsói érsekből varsói érsek lett, a prímási címet azonban – melyet 1981 óta viselt – megtarthatta.

A “megfeszített páriárka”

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka a CBS amerikai adónak adott karácsony előtti nyilatkozatában kijelentette, hogy Törökországban a patriarchátus és a saját pátriárkai helyzetét is „megfeszítettnek” érzi. „Nincs olyan érzésünk, hogy teljes jogú török állampolgárok vagyunk.”

Ír püspökök lemondása

A 69 éves Donal Brendan Murray, az írországi Limerick főpásztora lemondását a Szentatya karácsony előtt elfogadta. A főpapot, aki korábban Dublin segédpüspöke volt, azzal vádolták, hogy része volt a papi szexuális visszaélések leplezésében. Murray püspök személyesen jelentette be, hogy a december elején benyújtott lemondását a pápa elfogadta. „Tudom, hogy a visszaélések áldozatainak fájdalmát ez nem csökkentheti, de szeretném még egyszer alázatosan kérni bocsánatukat.” Benyújtotta lemondását Kildare és Leighlin főpásztora, James Moriarty püspök is, aki 1991-től 2002-ig dublini segédpüspök volt, és szintén palástolta egyes papok szexuális visszaéléseit.

Edward Schillebeeckx halála

A II. vatikáni zsinat egyik nagy teológusa, Edward Schillebeeckx, a holland domonkos szerzetes (képünkön) 95 éves korában, december 23-án Nijmegenben elhunyt. A zsinat teológus szakértői között Karl Rahnerhez és a fiatal Joseph Ratzingerhez hasonló tudományos tekintélye volt. Marie-Dominique Chenu és Yves Congar mellett a nagy domonkos teológusok között tartották számon.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .