Róma – Vatikán

Amikor az egyház tisztelettel vesz körül egy szentet, az evangélium hatékonyságát hirdeti. A szentek alkotják az egyház múltját, jelenét és jövőjét, mert az igazság szeretetének teljességében valósították meg a keresztény élet magasrendű értékét. A boldoggá és a szentté avatás szoros kötelékben áll egymással. Ehhez járul még az elengedhetetlen előkészítési szakasz, a hősies erények vagy vértanúság kihirdetése Isten szolgái esetében, és a rendkívüli kegyelem elismerése, vagyis a csoda, amelyet az Úr ad hűséges szolgája közbenjárására. Nagy-nagy pedagógiai bölcsesség áll ennek a hosszadalmas „zarándokútnak” a hátterében –mondotta a pápa. Amikor az egyház szentté avat egy személyt, olyan spirituális és pasztorális gazdagság kerül napvilágra, amely magában foglalja az egész keresztény közösséget.

Nagykövetek a pápánál

A világ soha nem ismeri meg az igazi békét, ha a politikai vezetők a vallást és a spirituális értékeket a társadalmi élet peremére akarják szorítani, ahelyett, hogy elismernék jelentőségüket. – Ezt a gondolatot fejtette ki XVI. Benedek pápa Dánia, Uganda, Szudán, Kenya, Kazahsztán, Banglades, Finnország és Lettország új szentszéki nagyköveteinek, akik karácsony előtt mutatták be kormányuk megbízólevelét a Szentatyának.

Kisebb változások kánoni törvényekben

XVI. Benedek pápa Omnium in mentem kezdetű, 2009. október 26-án kelt motu proprióját (saját kezdeményezésre, általában egyházjogi témában kiadott dokumentum) karácsony előtt hozták nyilvánosságra. Az Egyházi Törvénykönyvben három hónap múlva életbe lépő változások két kérdéskört érintenek: egyrészt egyértelmű világossággal kifejezik, hogy csak a püspökök és papok képesek Krisztusnak, az egyház fejének személyében cselekedni, a diakónusok nem (1008-1009.). Másrészt megszüntetnek egy félreérthető kivételt a házasságjog területén (1117., 1124., 1086.). Így a jövőben az egyházat formálisan elhagyók házassága ugyanolyan elbírálás alá fog esni, mint azoké a megkeresztelteké, akik pusztán polgári házasságot kötöttek.

Pápák nevét csak engedéllyel…

A Szentszék nyilatkozatban szögezte le december 19-én, hogy védelmezni akarja a pápa alakját és személyi identitását minden olyan kezdeményezéssel szemben, amely a Szentszék jóváhagyása nélkül felveszi a pápák nevét és használja címerét olyan célokra és tevékenységekre, amelyeknek semmi vagy nagyon kevés közük van a katolikus egyházhoz. Olykor ugyanis egyházi vagy pápai emblémákkal próbálnak szavahihetőséget és tekintélyt kölcsönözni különféle tevékenységeknek és szervezeteknek. Ezért tehát szükséges a Szentszék előzetes jóváhagyása minden olyan esetben, amely a pápa személyére, hivatalára vonatkozik, tehát amikor nevét, képmását és címerét, vagy a pápai szót, jelzőt alkalmazzák.

 A pápa a római egyetemistákhoz

Az igazi bölcsesség több, mint valamiféle ismeret, ő egy személy, Jézus – hangsúlyozta XVI. Benedek a római egyetemistáknak, akik a Szent Péter-bazilikában gyűltek össze karácsony előtt, és a Szentatyával együtt vettek részt a vesperáson. Az intellektuális szeretet első formája az, hogy segítünk másoknak felfedezni Isten igazi arcát, aki a betlehemi barlangban gyermekké lett Szeretet. Tanulni kell, és el kell mélyíteni az ismereteket, megtartva a „kicsinyek” lelkiségét, az alázatos és egyszerű lelkületet, mint amilyen Máriáé, a „Bölcsesség székéé” – intette a fiatalokat a pápa.

Incidens karácsony vigíliáján

A karácsonyi vigília szentmise bevonulási körmenete alatt egy svájci-olasz kettős állampolgárságú fiatal nőnek, Susanna Maiolónak sikerült egészen megközelítenie a Szentatyát. Megragadta palliumát, ennek következtében a pápa elveszítette egyensúlyát, és elcsúszott. A Szentatya azonnal felállt és haladt tovább, és a szertartás minden probléma nélkül folytatódott. A rövid ideig tartó zűrzavarban Roger Etchegaray bíboros is elesett, és combnyaktörést szenvedett. A Gemelli Kórházba szállították: állapota jó, de az elkövetkező napokban műtétet kell rajta végrehajtani. Susanna Maiolónál nem volt fegyver. Megállapították, hogy pszichés zavarban szenved, és egy egészségügyi intézetbe szállították, ahol kötelező gyógykezelésnek vetik alá.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .