Nagyvilág

Az erőszak oka, hogy a kormány és a SPLA függetlenségi mozgalom között 2005-ben kötött békeszerződés fontos pontjait – mint például a szabad választásokat – nem hajtották végre. Félő, hogy újabb háborúhoz vezet az erőszak növekedése.

Szentszéki felszólalás Koppenhágában

Újra és mélyebben el kell gondolkodni a gazdaságról és annak céljairól. Szükség van a fejlődés alaposabb és nagyobb távlatú modelljének megteremtésére, valamint korrekciót kell végezni a rosszul működő területeken és a torzulások esetén – mutatott rá Celestino Migliore érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője a decemberi koppenhágai csúcstalálkozón. Sürgős választ kell adni az ember kulturális és erkölcsi válságára, amelynek jelei már régóta világosak. A technikai megoldások szükségesek, de nem elégségesek – hangsúlyozta a szentszéki képviselő. A legbölcsebb és leghatékonyabb programok az informálásra, a nevelésre és a felelősségtudat kialakítására összpontosítanak.

Emmanuel Milingót laicizálták

Az egyház már évek óta fájdalommal szemléli a volt lusakai érsek magatartását – olvasható a Szentszék sajtóközpontjának decemberben közzétett közleményében. Róma több lehetőséget is adott rá, hogy Emmanuel Milingo visszatérjen a katolikus egyházba, ő azonban semmilyen jelét nem mutatta a megbánásnak. Az Apostoli Szentszék ezért arra kényszerült, hogy újabb büntetéssel sújtsa a volt érseket. Az Egyházi Törvénykönyv 292-es kánonja szerint ezért megfosztotta klerikusi állapotától.

A remény még él a Szentföldön

Az egész Szentföld részére szóló békefelhívást tett közzé karácsonykor Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka hagyományos ünnepi üzenetében. Az izraelieknek – tehát keresztényeknek, muzulmánoknak, zsidóknak és drúzoknak – küldött karácsonyi jókívánságai mellett a vallási vezető nem hallgatja el a nehézségeket sem. A béke elérésére irányuló minden törekvés a palesztinok és az izraeliek részéről meghiúsult. A palesztinoknak továbbra sincs saját államuk, szenvednek a megszállástól, a nehéz gazdasági helyzettől, otthonaik lerombolása miatt. A családok szétszakítottságban élnek az izraeliek által épített fal miatt, és szenvednek a víz szennyezettségétől. Fennáll a veszély, hogy Jeruzsálem kizáró és nem egyetemes várossá válik. Mindennek ellenére a reményünk még él – hangsúlyozza Twal pátriárka. Vannak pozitív jelek is: a betelepítések részleges leállítása, több mint ötven ellenőrzési pont felszámolása Ciszjordániában, a nemzetközi közösség nagylelkűsége és pénzügyi támogatása.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .