Európa

A szereplők kiválasztása és a próbák már megkezdődtek. A bajorországi, ma több mint 2400 lelket számláló település az 1633. évi pestisjárvány idején tett fogadalom alapján tízévenként adja elő a passiót, mely a XIX. század közepe óta világhírű. A XVII. századi szöveget az idők során többször átdolgozták. Budapesten kétszer is vendégszerepeltek passiójukkal az oberammergauiak: az 1870-es évek elején a józsefvárosi plébániatemplom mellett, majd 1900-ban a Városligeti Színkörben mutatták be a játék rövidebb változatát.

Adventi SMS- és EMAIL-akció

Ausztriában a linzi egyházmegye www.dioezeselinz- .at/aufatmen honlapján kérhető naponta egy-egy kép, egy bibliai szöveg és adventi gondolat a karácsonyi ünnepkör idején, vagyis január 6-áig. A ferencesek, valamint a tiroli Wilten apátsága pedig SMS-ben ad (tavaly háromezer személynek) adventi gondolatokat a www.franziskaner. at vagy a www.stiftwilten.at címre küldött kérésre.

Bécsi menet december 8-án

Immár hagyománnyá válik, hogy Szeplőtelen Fogantatás ünnepén délután Bécs belvárosában idén is ezrek vonultak gyertyával imádkozva, Schönborn bíboros vezetésével, hogy a karácsonyi bevásárlás zűrzavarában az adventi előkészület spirituális tartalmára figyelmeztessenek.

 Csillagénekesek az indiai gyermekekért

Ausztriában a csillagénekesek idén főleg az indiai gyermekek számára hirdetett segélyakciókat támogatják gyűjtésük eredményéből, de az afrikai és latin-amerikai gyerekek helyzetét is javítani szeretnék. Ausztriában idén is mintegy 85 ezer fiú és lány jár házról házra a háromkirályok történetét hirdetve és gyűjtést folytatva. Ennek szervezésében háromezer plébánia vesz részt.

A vasárnapi nyitvatartásról

A német alkotmánybíróság december 1-jén kihirdetett határozata szerint vallási okból és a dolgozók pihenéshez való jogának biztosítása érdekében ünnepnapokon nem, csupán néhány meghatározott vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. Az adventi vasárnapokon nem nyithatnak ki a boltok.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .