Nagyvilág

Az afriaki püspökök üzenete az AIDS-ről

„Miközben a hivatalos figyelem csökken, pasztorális eltökéltséggel kívánunk megfelelő választ adni a problémára, mert továbbra is a fekete kontinenst sújtja leginkább a betegség. Az AIDS nem tűnt el, és valótlan az az állítás, amely szerint ma a kezelések mindenki számára hozzáférhetők volnának” – mutatnak rá az afrikai püspökök december 1-jére, az AIDS világnapjára kiadott közleményükben. – A fertőzött személyeknek csak egyharmada kapja meg a szükséges kezeléseket, és két év után csak ezek 60 százaléka áll továbbra is kezelés alatt.

Tauran bíboros Indonéziában

A vallások közötti párbeszédért felelős Jean Louis Tauran bíboros (képünkön) november 25-én tért vissza indonéziai útjáról. A legnépesebb iszlám országban tett egyhetes látogatás középpontjában a katolikus egyház és a muszlimok képviselői közötti tárgyalások álltak. Az ország jó példa a vallások közötti párbeszédre. Adódnak persze nehézségek – mondta a bíboros, mindenekelőtt a templomépítéssel és az iskolai hitoktatással kapcsolatban. „Láthatóan nincs társadalmi különbség az indonéziai muszlimok és keresztény honfitársaik között – fogalmazott a bíboros, majd hozzátette: a keresztények tanulhatnak néhány dolgot a muszlimoktól. Ők nagyon komolyan veszik vallási kötelességeik teljesítését, amire példa az ő elmaradhatatlan kora reggeli imádkozásuk.” Indonézia kétszázharmincmilliós népességéből 6,8 millió katolikus.

Erőszak – Indiában

Három katolikus templom ellen intéztek támadást a napokban az indiai Tamilnádu államban. Coimbatore városában a támadók előbb betörték, majd köveket dobáltak be. Bomba döntötte romokba Thammathukonam templomának falait, Konamkadban pedig hindu fundamentalisták Xavéri Szent Ferenc szobrát szentségtelenítették meg, miközben a hívők advent alkalmából körmenetre gyűltek össze. A helyi keresztény egyházi vezetők úgy gondolják, hogy a támadások célja egyértelműen a pánikkeltés a térségben élő nem hinduk körében.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .