Róma-Vatikán

XVI. Benedek pápa az orosz elnökkel véleményt cserélt a nemzetközi gazdasági és politikai kérdésekről, főleg a béke és biztonság helyzetéről. Szó volt kulturális és szociális kérdésekről, a család helyzetéről, a hívők társadalmi szerepéről. A Szentatya megajándékozta az orosz elnököt legutóbbi enciklikájának orosz fordításával. Az orosz elnök tárgyalt Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, a Vatikán „külügyminiszterével”. A teljes diplomáciai kapcsolat felvételét az orosz ortodox egyház nem ellenzi. Igor Visanyov, a patriarchátus külügyi hivatalának titkára szerint gyakorlatilag eddig is fennállt a kapcsolat. A tisztviselő elismeréssel szólt Antonio Mennini érsek, apostoli nuncius tevékenységéről. December 5-én Horst Köhler német szövetségi elnököt fogadta XVI. Benedek pápa. A szívélyes légkörű beszélgetésen megemlékeztek a Német Szövetségi Köztársaság alapításának, illetve a berlini fal leomlásának kerek évfordulójáról, majd foglalkoztak a jelenlegi gazdasági világválsággal és annak a nemzetközi helyzetet érintő vonatkozásával, különös tekintettel Európára és az afrikai földrészre. Az elnök a délelőtt folyamán megbeszélést folytatott a bíboros államtitkárral és a külügyekért felelős Mamberti érsekkel.

 A perui elnök a Szentatyánál

Alan García Pérez perui köztársasági elnököt fogadta november 30-án XVI. Benedek pápa. Gyümölcsöző párbeszédet folytattak a jelenlegi nemzetközi kérdésekről, különös tekintettel a térség helyzetére. Szó esett a perui állam törekvéséről, amellyel igyekszik felszámolni a szegénységet, előmozdítani a jogállamiságot, óvni a természetet. A felek véleményt cseréltek továbbá az egyház és az állam együttműködéséről a dél-amerikai országban.

 XVI. Benedek a teológusokhoz

A Szentatya a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagjai részvételével mutatott be szentmisét december elsején. A harmincfős bizottság magyar tagja Ivancsó István, a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola tanára. A teológusok november 30-tól december 4-ig tartották plenáris ülésüket. Az igazi teológus nem enged annak a kísértésnek, hogy saját értelmét Isten misztériumának mértékével mérje. Ezzel szemben tudatában van saját korlátainak, mint sok nagy szent, akit egyben a hit nagy mestereinek ismerünk el – ezek voltak a pápa homíliájának főbb gondolatai.

A pápa a természettudomány  és a teológia párbeszédéről

November 30-án kezdődött és december 2-án ért véget a római Pápai Lateráni Egyetemen az a nemzetközi tudományos összejövetel, amelynek címe: 1609-2009 – Galilei távcsövétől az evolutív kozmológiáig. A konferencia célja a tudomány, a filozófia és a teológia párbeszédének elmélyítése volt. A pápa üzenetében emlékeztetett: Galilei munkássága révén a világegyetem egyre nagyobb terei váltak megfigyelhetőkké. Újabb és újabb kérdések merültek fel a kozmoszt illetően. Az univerzum ma is kérdéseket támaszt, amelyekre a puszta megfigyelés nem ad kielégítő választ. A természettudományok önmagukban nem elegendők erre. A világegyetem végtelenségére, kezdetére és végére, valamint megértésére vonatkozó kérdésekre nem lehet pusztán egyetlen, tudományos jellegű választ adni. – A pápa annak a reményének adott hangot, hogy megújul a tudományos, filozófiai és teológiai ismeretek közötti párbeszéd: közöttük ugyanis nincs semmiféle konfliktus.

 A pápa avatja boldoggá Newman bíborost?

XVI. Benedek személyesen kívánja boldoggá avatni John Henry Newman bíborost jövőre esedékes nagy-britanniai látogatása során – értesült Vatikán-közeli forrásokból a Catholic Herald című angol katolikus hetilap. A Szentatya 2010 szeptemberében utazik a szigetországba. Vincent Nichols, Westminster érseke sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a hírt; mint mondta, a pápa látogatásának részletei még egyáltalán nem tisztázottak.

A bíboros államtitkár 75 éves

Tarcisio Bertone bíboros államtitkár december 2-án töltötte be 75. életévét. 2006 szeptembere óta tölti be a pápa legelső munkatársának tisztét. Torino közelében, Romano Canavesében született, szülei ötödik gyermekeként. Szalézi diák volt, majd maga is belépett Don Bosco követőinek közösségébe. 1989-ben a rendi főiskola rektora lett, két év múlva Vercelli püspöke. 1995-től a Hittani Kongregáció titkáraként dolgozott. 2002-ben Genvo érseke lett, egy év múlva pedig bíboros.

Betlehemes kiállítás Rómában

Száz betlehemi jászol – ezzel a hagyományos címmel idén 34. alkalommal rendezték meg a kiállítást a római Santa Maria del Popolo-bazilikában. Az Olaszországból és a világ különböző tájáról érkező 165 betlehem január 6-áig látható. A betlehemkészítés a világ szinte minden táján értékes része a keresztény családok karácsonyi készülődésének – a kiállítás megtekintése bizonyos értelemben felér egy világ körüli utazással. Közép- és Dél-Amerika országaiból, illetve Közel- és Távol-Keletről is érkeztek papírból és fából készített betlehemek, még a konfliktusokkal sújtott Irakból is.

XII. Piusz kora francia kutatójának halála

P. Pierre Blet, XII. Piusz pápa korának francia jezsuita kutatója november 29-én, 91 éves korában Rómában elhunyt. Utolsó élő szerkesztője volt a VI. Pál által kezdeményezett tizenegy kötetes dokumentumsorozatnak, amely Rolf Hochhut 1964-ben megjelent – valószínűleg a KGB által sugallt – drámájának hamis állításaimak cáfolatait tartalmazta. P. Blet a Gregoriana Egyetem professzora volt, majd a diplomatákat képző Egyházi Akadémián tanított.

A Szentatya meglátogatja  az evangélikus gyülekezetet

XVI. Benedek pápa március 18-án keresi fel a római evangélikus gyülekezetet – közölte Jean-Martin Kruse vezető lelkész. Mint II. János Pál 1983-ban történt látogatásakor, most is ökumenikus istentiszteletet tartanak. Walter Kasper bíboros néhány hete jelezte a látogatás tervét. Joseph Ratzinger bíboros annak idején az evangélikus gyülekezetben pódiumbeszélgetést folytatott Wolfgang Huber német evangélikus püspökkel.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .