Ökumené

Az összejövetel a két egyház közötti párbeszéd harmadik szakaszát készíti elő. Erre a fontos eseményre azután került sor, hogy november 21-én, szombaton XVI. Benedek pápa kihallgatáson fogadta Rowan Williams canterburyi érseket az anglikán közösség prímását. Williams érsek nyilatkozata szerint: „Természetesen ki akartam nyilvánítani aggodalmamat azzal kapcsolatban, ahogyan a konstitúciót bejelentették. Velem együtt sok anglikánnak nem annyira a dokumentum tartalma, mint inkább egyes hozzá fűződő megjegyzések jelentettek nehézséget. Szükségem volt tehát arra, hogy ezekről az aggodalmakról személyesen beszéljek a pápával. Úgy gondolom, hogy a megbeszélés nagyon baráti légkörben zajlott.” Vajon hogyan fogadják majd az Egyesült Királyságban a nem katolikusok XVI. Benedek pápát, 2010-ben esedékes apostoli látogatásakor? Az anglikán prímás szerint sok függ attól, hogy a pápa hogyan szól majd az egész brit társadalomhoz. Rendkívül jelentős, hogy látogatásának középpontjában Newman bíboros áll, mert ő nemcsak a római katolikus egyházé, hanem a XIX. század egyik legnagyobb gondolkodója és irodalmi alakja volt.

Szentszéki küldöttség Konstantinápolyban

A konstantinápolyi ökumenikus patriarchátus november 30-án tartotta védőszentje, Szent András liturgikus ünnepét. A Szentszék, mint minden évben, idén is képviseltette magát Isztambulban, a fanari ünnepi szertartáson. A delegáció vezetője Walter Kasper bíboros a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke volt. December elsején a delegáció tagjai kétoldalú megbeszéléseket folytattak az ökumenikus patriarchátus képviselőivel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .