Nagyvilág

Új tavasz a holland egyházban

A holland püspökök, papok és az ország négy szemináriumának elöljárói és növendékei számára nagyszabású találkozót rendeztek Amszterdamban, a papság évének egyik programjaként. A rendezvényen részt vett Hollandia prímása, Willen Eijk utrechti érsek és Joseph Maria Punt amszterdami érsek, valamint Mauro Piacenza érsek, a Papi Kongregáció titkára. Új tavasz virradt a holland egyházra – nyilatkozta a találkozót követően Piacenza érsek. Véleménye szerint a helyzet most kedvezőnek mondható Hollandiában, aminek ékes bizonyítéka az összejövetelen részt vevő száznégy szeminarista is. „Ez igen megnyugtatónak tűnik a holland egyházmegyék csekély számának és napjaink kihívásainak tükrében, de ami még megnyugtatóbb lehet, az a bennük rejlő minőség és lendület. Jó volt látni és érezni lelkesedésüket és érdeklődésüket, amely nemcsak az előadások közben, hanem az utánuk feltett kérdésekben is megmutatkozott.”

Szlovéniai főpásztori kinevezések

XVI. Benedek pápa november 28-án elfogadta Alojzij Uran érsek lemondását a ljubljanai metropolitai székről. A főpásztor az Egyházi Törvénykönyv 401. kánonjának 2. paragrafusa alapján nyújtotta be lemondását. Utódául a pápa kinevezte a lazarista rendi Anton Strest, aki eddig a maribori főegyházmegye koadjutor érseke volt. Anton Stres 1942-ben született a celjei egyházmegyében. Zágrábban, Ljubljanában, majd Párizsban végezte tanulmányait, teológiai és filozófiai diplomát szerzett. 1967-ben tett örökfogadalmat a lazaristák missziós rendjében, és egy évvel később szentelték pappá. A ljubljanai egyetem teológiai karának oktatója és dékánja volt, valamint a lazaristák szlovéniai tartományfőnöke. 2000-ben nevezték ki maribori segédpüspöknek, később az érsekség koadjutora lett. Számos filozófiai és spirituális könyv és cikk szerzője. A pápa ugyanakkor kinevezte muraszombati püspöknek a szalézi Peter Štumpf eddigi maribori segédpüspököt. Marjan Turnšek eddigi muraszombati püspök pedig maribori koadjutor érsek lett

Svájci népszavazás a mecsetépítésről

Svájcban november 29-én szélsőjobboldali pártkezdeményezésre népszavazást tartottak arról, megengedhető-e további mecsetek építése. A lakosság négy százalékát kitevő muzulmánok részére eddig négy mecsetet építettek, és további kettőt terveztek. A jogosultak mintegy fele (53,4 százaléka) vett részt a népszavazáson, és többségük (57,5 százalék) a további mecsetek építése ellen foglalt állást. A svájci püspöki konferencia nyilatkozata szerint ez az eredmény akadályt jelent a bevándorlók társadalmi beilleszkedésében, ugyanakkor nagy kihívás is: el kell mélyíteni a párbeszédet és a kölcsönös tiszteletet. A vallások együttélése ezzel a szavazással kárt szenvedett. A vallási béke nem tekinthető magától értődőnek, mindig újra erőfeszítéseket kell tenni érte. A L’Osservatore Romano című vatikáni napilap főszerkesztője, Giovanni Maria Vian, a milánói Corriere della Serának adott nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy a svájci muzulmánok részére jelképes ereje van a népszavazási eredménynek, és veszélyeztetheti az iszlám országokban élő keresztények helyzetét. Jézus soha nem tett volna ilyet, mint a svájci szavazók többsége – tette hozzá a vatikáni főszerkesztő.

Az új szerb pátriárka megválasztása

Január 22-én választják meg az új szerb ortodox pátriárkát. Az eddigi egyházfő, Pavle pátriárka november 15-én hunyt el Belgrádban. Utódját a püspökök három jelöltje közül választják titkos szavazással, és az első szavazáson abszolút többséget kell elérnie.

Keresztény épületek elleni támadások Irakban

Moszulban november 26-án kettős támadást hajtottak végre keresztény épületek ellen. Az ismeretlen támadók célpontja a Szent Efrém-templom és a domonkos nővérek Szent Katalin-rendháza volt. A templom a támadás következtében teljesen elpusztult. Áldozatokról és sérültekről mindeddig nem érkeztek hírek. Az akció végrehajtása emlékeztet az érseki székhely 2004-es elpusztítására, amely egyfajta üzenet volt keresztényeknek, hogy hagyják el a várost. Az AsiaNews hírügynökség szervezett, tíz főből álló csoportról számol be, amelynek tagjai minden ellenállás nélkül, nyugodtan hajtották végre támadásukat. Egyes források úgy vélik, a támadások hátterében a kurdok állhatnak, akik el akarják üldözni a keresztényeket a térségből.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR, valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .