Nagyvilág

„Ki kell lépnünk a múltból, tekintetünket a jelen valóság felé kell fordítanunk. A zsidókkal és muzulmánokkal való vallásközi párbeszédet mélyítenünk kell, és el kell készítenünk az arab nyelvű világ egységes lelkipásztori tervét. A legfontosabb, hogy megakadályozzuk a keresztények elvándorlását. Félő, hogy ha a keresztények eltűnnének a Közép-Keletről, az iszlám még agresszívebb lesz.”

Kirill pátriárka a Szolovkij-szigeten

Az orosz ortodox egyház az egykori Gulagon a barbár szovjet elnyomás kutatóintézetét kívánja létrehozni – mondta I. Kirill moszkvai pátriárka a Fehér-tenger Szolovkij-szigetén tett látogatása során. A szigeten álló kolostort 1923-ban kényszermunka-táborrá alakították. Ez a kolostor, illetve az itt elsőként kialakított láger lehetne a legjobb hely egy ilyen intézet számára. Az egyháznak itt vértanúira kell emlékeznie. Kirill pátriárka nagyapja, Vasszilij Gungyajev az első foglyok közé tartozott, aki annak idején elbeszélte unokájának az átélt szörnyűségeket. A nagyapát, Gungyajev papot egy vasárnapi iskola jó működtetése miatt börtönözték be. Akkor zárták be a bolsevisták Szolovkin az északi országrész legjelentősebb kolostorát. 1939-ig ott – 160 kilométerre a sarkkörtől – összesen mintegy ötvenezer személy raboskodott, köztük igen sok pap és szerzetes. 1990 óta ismét szerzetesek lakják az épületet. Kirill pátriárkát Alexander Szolzsenyicin özvegye, Natalja kísérte el a Szolovkij-szigetre. Az író Gulág-szigetcsoport című könyve számára az ottani munkatábor volt a modell. A könyvért kapott tiszteletdíjának egy részét az író a kolostor helyreállítására adományozta.

A török miniszterelnök Bartholomaiosznál

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az ortodox egyház karitatív alapítványainak látogatása során az Isztambul közelében lévő Büyükada szigetén találkozott I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával. Közös ebédjükön más keresztény egyházak és a zsidó közösség képviselői is részt vettek. Erdogan megerősítette szándékát, hogy tovább demokratizálja Törökországot, és a kisebbségek jogait biztosítani fogja. Találkozójuk után Bartholomaiosz pátriárka azt mondta: a miniszterelnök „figyelmesen meghallgatta kívánságainkat. Ez nagy reményekre jogosít minket.”

Papgyilkosság Brazíliában

A brazíliai Amazonas-vidék nagyvárosában, Manausban meggyilkoltak egy 52 éves olasz papot, Ruggero Ruvolettót. A rendőrség szerint rablótámadás történt, de a plébánia pénzéhez nem nyúltak. A plébános közkedvelt ember volt a városban.

 Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .