Egyház és politika

A főpásztor felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, hogy biztosítsák a legszegényebbek gyógyszerellátását. Gyakran gazdasági okok miatt elhanyagolják a fejlődő országok tipikus betegségeinek gyógyítását. Milliók halnak meg, mivel hazájuk nem jelent eléggé ígéretes piacot a gyógyszeripar számára. Nyilvánvaló, hogy a gyógyszergyártás fejlődését immár nem a hagyományos etika, hanem a piac logikája irányítja. Zimowski érsek rámutatott a gyógyszerek hamisításának drámai problémájára is. Ez a jelenség elsősorban a gyermekeket sújtja. A katolikus gyógyszerészek konkrétan kötelezzék el magukat a fejlődő országok betegei, különösen a gyermekek érdekében, küzdjenek az AIDS, a malária és a tbc ellen – hangsúlyozta Zygmunt Zimowski.

Az ENSZ feladatáról Celestino Migliore érsek

Az ENSZ szeptember 15-én kezdődött 64. közgyűlésén a megbeszélésre kerülő témák özött első helyen szerepel a béke és a nemzetközi biztonság, valamint a fenntartható fejlődés növekedésének előmozdítása, Afrika fejlődése, az emberi jogok világméretű érvényre juttatása és a humanitárius segélynyújtás hatékonyabb megszervezése. A közgyűlés előestéjén – a New York-i főegyházmegye és a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője, Celestino Migliore érsek (képünkön) kezdeményezésére – ökumenikus szertartást tartottak. Az érsek nyilatkozatában elmondta, hogy az Üvegpalotában a világhelyzet iránti nagyobb felelősségérzet tapasztalható. Az egyes nemzeti küldöttségek feladata, hogy felvázolják akciótervüket, amellyel tényleges választ adnak a korunkat sújtó többrétű válságra. A világszervezet feladata nem a hatalmon való osztozkodás, hanem földünk problémáinak tényleges megoldása.

Februárban kormányközi tárgyalásokat kezdtek a Biztonsági Tanács megreformálására. Nem pusztán a szerv kibővítéséről van szó, hanem a vétójog kérdéséről is. Az izraeli-palesztin békefolyamat jövőjére vonatkozóan a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője annak a reményének adott hangot, hogy a 130 állam- és kormányfő New York-i jelenléte alkalmat ad majd arra, hogy az érdekelt felek párbeszédet folytassanak egymással.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .