Róma – Vatikán – Itália

A húszezer hívő jelenlétében bemutatott szentmisén a Szentatya az aznapi szentírási részeket állította tanítása középpontjába. „Sivataggá lesz az emberi szív, ha elveszíti a hallásra és szólásra való képességét, ha nem tud kommunikálni Istennel és embertársaival” – mondta a Szentatya az Izajás próféta könyvének 35. fejezetéből vett ószövetségi olvasmányt elemezve. Bagnoregióban Szent Bonaventura ereklyéjénél imádkozott a pápa. Az igazság és a hit összefonódása Bonaventura tanításában mérföldkő a papok és a teológusok számára – hangsúlyozta a kisváros lakóihoz intézett köszöntőjében. Joseph Ratzinger Szent Bonaventura történelemteológiájából írta doktori disszertációját.

Októberben afrikai szinódus

XVI. Benedek pápa október 4-én, vasárnap délelőtt a Szent Péter-bazilikában nyitja meg a Püspöki Szinódus Afrikával foglalkozó II. rendkívüli közgyűlését.

 Szent Ágoston-film ősbemutatója

A filmet elsőként a Szentatyának mutatták be Castel Gandolfóban szeptember 2-án. Az egyháztörténelem egyik legnagyobb gondolkodójának életéről szóló filmsorozatot az olasz közszolgálati televízió ősszel tűzi műsorára. XVI. Benedek pápa a vetítés után emlékeztetett arra, hogy ő maga is ihletője volt ennek a filmnek. „Nagy örömet jelent számomra, hogy egy szinte véletlen megjegyzésem nyomán megvalósult ez a Szent Ágostont bemutató, nagy lélegzetű alkotás. Köszönet ezért az olasz RAI és a bajor televíziónak, valamint a Lux Vide filmgyárnak.” A Szentatya hangot adott annak a véleményének, hogy ez a látszólag távoli földrész (Afrika, Szent Ágoston szülőföldje) sokkal közelebb áll hozzánk, amint azt gondolnánk.

A pápa Bresciába készül

Az észak-olaszországi Brescia városába látogat november 8-án XVI. Benedek pápa. Délelőtt szentmisét mutat be, és együtt mondja el az úrangyala imádságot a hívekkel. A VI. Pál lelkipásztori központban elfogyasztott ebéd és rövid pihenő után Concesióba indul, ahol felkeresi VI. Pál pápa szülőházát és a plébániatemplomot, ahol megkeresztelték.

A siketek az egyház életében

Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozása Pápai Tanácsának vezetője (képünkön) szeptember 2-án nyújtotta át XVI. Benedek pápának annak a konferenciának a hivatalos dokumentumát, amelynek elkészítésében nagy szerepet játszott a siketeket szolgáló nemzetközi katolikus alapítvány, valamint a gondozásukkal foglalkozó szerzetesnők kongregációja. A november 19-től 21-ig a Vatikánban tartandó összejövetelen szociológiai, pszichológiai, orvosi, családi és lelkipásztori szempontok szerint vitatják meg a siketek helyzetét. Az előadók között lesz Javier Lozano Barragán bíboros, Patrick Kelly liverpooli érsek, valamint P. Gerard Tyrrel, a dublini siketek lelkésze.

Negyvenéves a Katolikus Bibliaszövetség

A Katolikus Bibliaszövetséget VI. Pál pápa hozta létre a II. vatikáni zsinat után, hogy tudatosítsa az egyházi élet minden szintjén a Szentírás egyedülálló jelentőségét, és átültesse a gyakorlatba a Dei Verbum kezdetű, az isteni kinyilatkoztatásról szóló zsinati konstitúciót. A katolikus egyházban a Biblia hirdetőjeként a szervezet a világ 132 országában 331 tagintézményével elkötelezte magát annak biztosítására, hogy az emberek megtapasztalhassák a Biblia életadó üzenetét mindennapi életükben.

Keresztényközi szimpózium

Szent Ágoston a nyugati és a keleti hagyományban – ez a mottója az idén Rómában megrendezett XI. keresztényközi szimpóziumnak, melyet szeptember 4–5-én tartottak. XVI. Benedek pápa üzenetében hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen nemcsak Szent Ágoston, hanem az egyházatyák tanításának ismerete, melyek ugyancsak részét képezik a nyugati és a keleti keresztény kultúrának.

Szent Ágoston, a IV-V. századi egyházatya és filozófus tanítása a nyugati keresztény kultúrában és teológiában alapvető fontosságú, míg fogadtatása az ortodox teológiában meglehetősen problematikus.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .