Európa

Alkotmányügyi szakértők szerint a hitoktatás nem tehető kötelezővé a középiskolákban, csak választható tantárgyként vezethető be. Romániában az általános iskolákban egy 2004-es törvény biztosítja a vallás tanítását. Az alkotmány előírja a vallásoktatáshoz való jogot. Egyes nemzetközi megfigyelők szerint a romániai általános iskolákban nem mindig tartják tiszteletben a vallásoktatás terén azoknak a diákoknak a jogait, akik az ortodoxtól eltérő felekezetekhez tartoznak – állapítja meg a L’Osservatore Romano augusztus 24-i és 25-i száma. Gyakran arra kötelezik őket, hogy vegyenek részt ortodox szertartásokon és közös imákon.

Az Egyházak Világtanácsának új főtitkára

Olav Fykse Tveit 48 éves norvég lutheránus teológust választotta meg új főtitkárává az Egyházak Világtanácsának központi tanácsa augusztus 27-i ülésén. „Ez a feladat Isten hívása, és érzem, hogy sok mindent kell együtt tennünk” – mondta a tisztséget elfogadó beszédében Tveit tiszteletes, aki az egység szellemét hangsúlyozta, és kérte a tanács tagjait, hogy imádkozzanak érte. A dán evangélikus egyház képviselője, aki tagja a központi tanácsnak, Tveit beszédét lelkipásztorinak, személyesnek és politikainak találta, ami reményt ad a jövőre vonatkozóan. Véleménye szerint Tveit megválasztásával a szervezet vezetésében nemzedékváltás történt.

Jezsuiták a muzulmánok európai jelenlétéről

„Eurojess 2009″ (European Jesuits in Social Sciences) a címe a napokban zajló rendezvénynek, amelyet az európai jezsuiták szerveztek Granadában azzal a céllal, hogy megvizsgálják a földrészen élő iszlám hívők múltbeli és jelenlegi helyzetét. Főként Németország, Franciaország, Andalúzia területéről hangzanak el tanúságtételek a témában.

Lourdes-i gyógyulás?

Antonia Raco 50 éves négygyermekes olasz édesanya, aki négy éve gyógyíthatatlan idegbetegségben szenvedett (Amyotrophe Lateralsklerose) és tolókocsiban élt, augusztus elsején, amikor megmártották a massabielle-i barlang vizében, járni kezdett. A rendkívüli eset kivizsgálása folyamatban van.

 Izland katolikus kisebbsége

Izland lakosságának 80 százaléka lutheránus. A katolikusok – többségükben külföldiek, főleg lengyelek  a lakosságnak mintegy három százalékát teszik ki. A jelenlegi világgazdasági válság legjobban őket sújtja, mert őket bocsátották el elsőként. Ezért igen sokan visszatértek hazájukba, a többiek munkanélküli segélyre kényszerültek.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .