Róma – Vatikán – Itália

Keresztények közötti szimpózium Rómában

Szeptember 3. és 5. között tartják Rómában a XI. keresztények közötti szimpóziumot az Antonianum Pápai Egyetem ferencesek által vezetett lelkiségi intézetének és a görögországi szaloniki Arisztotelész Egyetem teológiai karának szervezésében. „A szimpóziumok alapvető célja egymás mélyebb megismerése, testvéri és baráti kapcsolatok építése annak távlatában, hogy saját hagyományunk tudatosabb megismerésén át még jobban tiszteljük egymást” – fogalmaztak a szervezők a SIR munkatársának. Az idei találkozó témája volt: Szent Ágoston a nyugati és a keleti hagyományban.

V. Celesztin pápa születésének 800. évfordulója

L’Aquila városára az április 6-i súlyos abruzzói földrengés miatt figyelt föl a világ. A település híres szülötte, a szent életű V. Celesztin pápa 1294-ben bevezette a „Perdonanza”, vagyis a bűnbocsánat intézményét. Pápává koronázása alkalmából ugyanis teljes búcsút engedélyezett mindazok számára, akik aznap felkeresték a Collemaggio-bazilikát.

Később ezt a búcsút kiterjesztette, hogy koronázása évfordulóján, hagyományosan augusztus 28-án estétől másnap estig a szokásos feltételek mellett minden évben elnyerhető legyen. Idén ünneplik V. Celesztin, vagyis Pietro da Morrone születésének 800. évfordulóját. Ebből az alkalomból az Apostoli Penitenciária XVI. Benedek pápa nevében teljes búcsút engedélyezett valamennyi hívő számára, aki a jubileumi év során imádkozik a szent földi maradványai előtt.

A Szentatya és növendékei találkozója

A szokásos nyár végi szemináriumot augusztus 28-tól 31-ig tartották a Castel Gandolfó-i Mariapoli kongresszusi központjában. Az idei összejövetelen negyvenketten vettek részt, mindnyájan Joseph Ratzingernél védték meg diplomájukat, amikor a pápa Németországban volt professzor. Ezen az úgynevezett Schülerkreis- (tanítványi kör) találkozón, mint minden évben, jelen volt Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek is. A találkozó két fő előadója a Szentatya egykori munkatársa volt: Peter Beyerhaus, nyugalmazott missziológiai és ökumenikus teológiai professzor, illetve Horst Bürkle evangélikus teológus, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem nyugalmazott professzora, aki missziós tudományt tanított.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .