A papság éve

A tagok két szibériai egyházmegye hetven papját támogatják lelkileg. Hét személy, mint a margaréta szirmai, azon munkálkodnak, hogy imáikkal és áldozatvállalásaikkal segítsék a papokat a hét minden napján.</p>
<p align=”justify”>Hasonló célokat követ a Lazos de Amor Mariano elnevezésű kolumbiai mozgalom is 1999 óta. A papság éve jegyében XVI. Benedek pápa pedig meghirdette a Fogadj örökbe egy papot! kezdeményezést, bátorítva ezáltal a híveket, hogy imáikkal és erőfeszítéseikkel kérjék Krisztust, adjon erőt és kitartást papjainak küldetésük teljesítésében.

Nélkülözhetetlen a papok állandó képzése

A Szentatya augusztus 19-én, az általános pápai kihallgatásán mondott katekézisének középpontjában Eudesi Szent János állt. AXVII. századi francia szent apostoli buzgóságában első helyen szerepelt az egyházmegyés papok képzése. A Szentatya tanításában – II. János Pál nyomán – hangsúlyozta a kezdeti képzést követő folyamatos továbbképzés fontosságát. Ez a kiindulási pont a papok életének és apostolkodásának reformjához, egyben kulcsfontosságú ahhoz, hogy az „új evangelizálás” ne legyen pusztán vonzó jelszó, hanem megvalósuljon a gyakorlatban.

A szentgyónás újrafelfedezéséért

Az Egyesült Államokban készített felmérések szerint a katolikus hívők szentgyónásainak száma folyamatosan csökken. A hívők háromnegyede soha vagy nagyon ritkán járul csak szentgyónáshoz. A coloradói egyházmegye egy egészen eredeti megoldást talált a probléma orvoslására: a gyakran látogatott, forgalmas helyeken kápolnát kell nyitni, ahova az emberek betérhetnek imádságra, szentmisén vehetnek részt és meggyónhatják bűneiket. A hívek egy része ugyanis nem a saját plébániájára jár, hanem szívesebben tér be imádkozni egy olyan templomba, amely a napi tevékenységei vagy a bevásárlóhelyek közelében van. A Colorado Springs bevásárlóközpont kápolnáját például öt ferences kapucinus szerzetes vezeti.

Az amerikai papok egy másik ötlete, hogy a gyónástól eltávolodott híveket visszavezessék a szentség gyakorlásához, a „24 órás kegyelem” elnevezésű kezdeményezés. Ez azt jelenti, hogy egyes plébániák a nap huszonnégy órájában nyitva tartanak, ahol a szerzetesek felváltva teljesítik szolgálatukat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .