Nagyvilág

A következő szándékokra imádkoztak a különböző felekezetek hívei: a veszélyeztetett gyermekekért, az üldözött egyházért, a keresztények egységéért, a társadalom peremén élőkért és a békéért. Az első pünkösdi világméretű imanapot 2001-ben tartották a dél-afrikai Fokvárosban, egy helyi keresztény vállalkozó, Graham Power kezdeményezésére.

A pekingi Tian-an-men tér emlékezete

Joseph Zen-Ze-kiun bíboros a Pekingben húsz éve történt tömeggyilkosságra emlékeztetett. Hongkong nyugalmazott főpásztora szomorúan állapította meg, hogy a kínai kommunista kormány mindeddig nem ismerte el felelősségét. 1989. június 4-én egyetemista fiatalok tömegtüntetését tankokkal fojtották vérbe, aminek háromezer halálos áldozata volt, és sok fiatalt bebörtönöztek. Közülük többen azóta is börtönben vannak. A pekingi tér neve „mennyei békét” jelent. Zen bíboros minden évben részt vesz a hongkongi megemlékezésen.

A Béke Ösvénye-díj posztumusz kitüntetettje

A Path to Peace (Békére vezető ösvény) Alapítvány idei díját a tavaly meggyilkolt Paulus Faraj Rahho, az iraki Moszul káld katolikus érsekének ítélték. A New York-i székhelyű alapítvány elnöke, Celestino Migliore érsek, apostoli nuncius a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője jelentette be a döntést. A néhai Rahho érsek 1942-ben született, 2001-ben lett érsek. 2008. február 29-én ölték meg két kísérőjével és gépkocsivezetőjével együtt. A káld katolikusok az iraki keresztény kisebbség legnépesebb rétegét alkotják.

Dél-afrikai misszionáriust öltek meg

P. Ernst Plöchl 78 éves osztrák misszionáriust, aki több mint negyven éve dolgozott a Dél-afrikai Köztársaságban, az ottani Mariazellnek nevezett településen, nemrégiben meggyilkolták – jelentették június 1-jén.

250 millió üldözött a világon

A Christian Solidarity International (Krisztusi Szolidaritás – CSI) nevű szervezet május végén Bécsben tartott tájékoztatója szerint főleg Indiában, Kínában, Észak-Koreában és Dél-Amerika több országában üldözik hitük miatt a vallásos embereket. De Laosz, Kuba és Vietnam sem ismeri a vallásszabadságot. Az üldözött keresztények száma 175 millióra tehető. Észak-Koreában például 50-70 ezer között van a hitük miatt bebörtönzött keresztények száma.

“Katolikusok, gyertek haza!”

George Pell sydney-i bíboros érsek és Ausztrália 44 püspöke meghívta az amerikai sikeres kampány vezetőjét, hogy Ausztráliában is valósítsa meg a programot, amelynek eredményeképpen az egyesült államokbeli phoenixi egyházmegyében mintegy 92 ezer, hitét nem gyakorló katolikus tért vissza az egyházba.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .