Európa

Megerősítené az eddig elért eredményeket, és szorgalmazná katolikusok és protestánsok további kiengesztelődését. A brit miniszter május 20-án nyilatkozott így Rómában, a Szent Egyed közösség által rendezett konferencián. XVI. Benedek pápát már meghívta Gordon Brown miniszterelnök és Károly herceg is.

Mamberti érsek Romániában és Szlovákiában

Dominique Mamberti érsek a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára május 7-től 12-ig Romániában, majd május 12-től 15-ig Szlovákiában tett látogatást – tájékoztat az Osservatore Romano május 28-i cikke. Romániába II. János Pál tíz évvel ezelőtti apostoli útjára emlékező szertartásokra utazott. Mamberti érsek hangsúlyozta II. János Pál 1999-es látogatásának történelmi jelentőségét: első alkalommal került sor arra, hogy egy pápa ortodox többségű országba utazzék. Az érsek találkozott Basescu elnökkel. Tárgyalt bilaterális és nemzetközi kérdésekről az európai ügyek miniszterével. Különleges figyelmet szenteltek a külföldön élő román közösségeknek, valamint a katolikus egyház és a román állam közötti kapcsolatoknak.

Szlovákiában Mamberti érsek találkozott a szlovák püspöki konferencia képviselőivel, majd a polgári hatóságokkal. A megbeszélések során érintették a Szentszék és Szlovákia közötti kapcsolatokat, továbbá a regionális és nemzetközi politika témáit. A püspöki konferencia május 23-án közölte, hogy a Mamberti érsekkel tárgyaló Ivan Gasparovic elnök 2013-ra ismét meghívta a pápát.

Imavirrasztás Párizsban az „Élet Evangéliuma” jegyében

A Notre-Dame-székesegyházban május 28-án imavirrasztást tartottak az „Élet evangéliuma” jegyében. A kezdeményezést az Ile de France régió püspökei mozdították elő, mivel Franciaországban júniusban felülvizsgálják a bioetikai törvényhozást.

Haydn Harmónia-miséje a Szent Péter téren

XVI. Benedek pápa pünkösdvasárnapi szentmiséje alkalmából a kölni kamarazenekar és a kölni dóm kórusa Joseph Haydn 1802-ben komponált Harmónia-miséjét adta elő Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából.
Húsz év óta első alkalommal volt pápai „zenés” szentmise.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .