Róma – Vatikán – Itália

A Cseh Köztársaság 10 millió 240 ezer lakosának 32 százaléka vallja magát katolikusnak. A lelkipásztori munkában álló egyházmegyés és szerzetes papok együttes száma 2000. Az országban még 1780 szerzetesnő végzi szolgálatát különböző apostoli területen. Jelenleg 7 szeminarista készül a papságra. A katolikus iskolák száma 69, az egyház kezelésében működik 464 kórház, rendelőintézet, gyermekgondozó, illetve rehabilitációs központ. Évente 6500 templomi esküvőt tartanak az országban.

A Szentatya szeptember 26-28-án lelkipásztori látogatást tesz a Cseh Köztársaságban. Prágát, Brnót és Stará Boleslavot keresi fel.

Hummes bíboros levele a papokhoz

A Papi Kongregáció prefektusa levelet intézett a világ papjaihoz és püspökeihez abból az alkalomból, hogy XVI. Benedek pápa június 19-ei kezdettel meghirdette a papok évét. A levél címe: Az Eucharisztia a papi lelkiség szíve.

Nyolc új vatikáni nagykövet fogadása

Szolidaritás és józanság: ezek révén akadályozhatjuk meg, hogy a gazdasági válság humanitárius katasztrófába torkolljék – mondta a pápa május 29-én, Mongólia, India, Benin, Új-Zéland, Dél-Afrika, Burkina Faso, Namíbia és Norvégia új szentszéki nagyköveteinek.

Ferencesek nagykáptalanja Assisiben

152 ferences képviseli a világ 110 országának 15 ezer szerzetesét, akik az Assisi Szent Ferenc által alapított rendhez tartoznak. Május 24- től június 20-ig Assisiben tartják 187. nagykáptalanjukat. „Az Úr szavának hirdetői az egész világon” – ezt a mottót választották a találkozóra, amelynek középpontjában az evangélium hirdetése és a ferences misszió áll. A legfontosabb feladatok között szerepel az új legfőbb elöljáró megválasztása, amelyre június 4-én kerül sor a pápai delegátus, José Saraiva Martins bíboros jelenlétében.

A római egyházmegye összejövetele

A háromnapos találkozón, amelyet a pápa május 26-án este nyitott meg a lateráni Szent János-bazilikában, a résztvevők megvitatták az elmúlt tíz év legjelentősebb lelkipásztori tapasztalatait. Ezen túl meghirdették az egyházmegye akcióprogramját olyan területeken, mint a család- és ifjúságpasztoráció, bevezetés a keresztény hitéletbe, valamint tanúságtétel a szeretetről.
A szervezők nem arra törekedtek, hogy új dolgokat kezdeményezzenek, hanem inkább új módon akarták bemutatni az eddigi hagyományokat. Ez vonatkozik az egyházhoz való tartozás, valamint a missziós küldetés dimenziójára. Vissza kell térni a városmisszió lelkiségéhez.

Szent Pio atya sírjához megy a pápa

XVI. Benedek pápa június 21-én San Giovanni Rotondóba látogat: felkeresi az 1887-ben született és 1986-ban elhunyt kapucinus Pio atya sírját. Az egynapos látogatás során szentmisét mutat be a Renzo Piano építész által tervezett, 2004-ben felszentelt templomban. Majd meglátogatja a kórházat, amely Európa legmodernebb egészségügyi intézményei közé tartozik. Pio atyát 1999-ben avatta boldoggá, 2002-ben pedig szentté II. János Pál pápa. Sírját évente mintegy hétmillióan keresik fel.

Galilei-kongresszus Firenzében

Május 27-én nyílt meg az a nemzetközi kongresszus Firenzében, mely Galileo Galilei egykori „ügyével” foglalkozik. Az egyházi intézmények által szervezett kongresszus Galilei tudományos életművével foglalkozik történettudományi, filozófiai és teológiai szempontból. Galileit életében „eretneknek” tartották, és tudományos felismeréseinek nyilvános visszavonására kötelezték. Csak 1992-ben történt meg egyházi rehabilitálása. George Coyne jezsuita csillagász, a firenzei kongresszus résztvevője méltatta Galileit, a modern tudomány úttörőjét.

Emberséges munkát!

„A világnak szüksége van józanságra és a szabályok tiszteletben tartására, hogy leküzdje a szegénységet és humanizálja a munkát” – mondta a Szentatya május 27-én az általános kihallgatáson. Meg kell óvni azoktól az önző erőktől, amelyek elpusztítják a társadalmat, embertelenné teszik a munkát, és nem segítik a szegényeket – hangzott XVI. Benedek erőteljes felhívása.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .