Amerika

A 45 éves Díaz a kubai fővárosban, Havannában született, munkáscsalád gyermekeként. Jelenleg fundamentális teológiát tanít a minnesotai Saint John Egyetemen és a Saint Benedict Főiskolán. Tagja a Karl Rahner Társaságnak, és egy ideig elnöke volt az egyesült államokbeli spanyol nyelvű katolikus teológusok akadémiájának.
Az elnökválasztás során Obama tanácsadói köréhez tartozott. Házas, négy gyermek édesapja. Az angol és spanyol mellett folyékonyan beszél franciául és olaszul, valamint németül is ért.

Az egészségügyi dogozók lelkiismereti szabadsága

Francis George bíboros, chicagói érsek, az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke örömmel fogadta Barack Obama ígéretét, hogy támogatja a lelkiismereti szabadságra vonatkozó törvényt. Az a kormány, amely csökkenteni igyekszik az abortuszok tragikusan nagy számát a társadalomban, biztosítsa azt is, hogy senkit ne kényszerítsenek az abortusz elvégzésére, az abban való részvételre vagy a mesterséges terhességmegszakítás javaslására – figyelmeztet Francis George bíboros. Továbbá senki sem kötelezhető arra, hogy adójából támogassa az abortuszt. A 2009-es hivatalos katolikus direktórium szerint az USA-ban 562 katolikus kórházban több mint 85 millió embert kezelnek évente. Obama elnök a lelkiismereti szabadságra vonatkozó törvényi záradékról május 17-én a Notre-Dame Egyetemen mondott beszédében szólt, amikor a katolikus felsőoktatási intézmény díszdoktori címmel tüntette ki.

A bolíviai egyházellenes támadások

Javier Legorreta, a Kirche in Not segélyszervezet helyi vezetője arról számolt be május 25-én, hogy Bolíviában fennáll a veszélye az egyházüldözésnek. A kormányhoz közel álló szervezetek leromboltak egy kápolnát. Evo Morales elnök a katolikus egyházat azzal vádolja, hogy „Bolívia békéjének ellensége”. A szólás- és vallásszabadság, Venezuelához hasonlóan egyre kevésbé érvényesül az országban.

Katolikus jelölt

Sonia Sotomayor bírónő személyében újabb katolikus tagot javasol a Legfelsőbb Bíróság tagjának Barack Obama amerikai elnök. Ha a szenátus a Puerto Ricó-i származású bírónő kinevezését jóváhagyja, akkor a testület kilenc bírája közül hat katolikus lesz. Néhány évtizeddel ezelőtt ez még elképzelhetetlen volt: a Legfelsőbb Bíróság szilárdan az úgynevezett „fehér angolszász protestánsok” kezében volt.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .