Amerika

A Szentatya jókívánságait küldte az Egyesült Államok 44. elnökének, és biztosította őt imáiról. A pápa azért fohászkodik, hogy a mindenható Isten adjon tévedhetetlen bölcsességet és erőt az elnöknek felelősségteljes megbízatásához. Vezetésével az amerikai nép továbbra is találja meg vallási és politikai örökségében azokat a spirituális és etikai alapelveket, amelyek szükségesek egy valóban igazságos és szabad társadalom építéséhez.

Három moszkvai pátriárkajelölt

Moszkvában január 25-én a Megváltó Krisztus-székesegyházban összeült az orosz ortodox egyház főpapi zsinata, amelynek feladata, hogy három jelöltet válasszon a moszkvai pátriárkai trónra. Az ülést Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolita, a pátriárkai trón helytartója nyitotta meg, majd halotti litániát tartottak II. Alekszij pátriárka lelki üdvéért. A főpapi zsinat tagjai megválasztották a három pátriárkajelöltet: Kirill metropolitát (97 szavazat), Kliment metropolitát (32 szavazat), a Moszkvai Patriarchátus Hivatalának vezetőjét és Filaret metropolitát (16 szavazat), egész Fehéroroszország pátriárkai exarcháját. A szabályzat szerint a pátriárkai tisztségre az orosz ortodox egyház minden, 40. életévét betöltött, felsőfokú teológiai végzettséggel rendelkező egyházmegyés főpapja jelölhető. A főpapi zsinat az egyházmegyés főpapokból és a szinódusi intézmények, teológiai akadémiák vagy külön joghatósági terület élén álló vikárius püspökökből áll. A főpapi zsinat feladata a három jelölt kiválasztásával befejeződött. A jelöltek közül a pátriárkát a helyi zsinat fogja megválasztani, amire lapzártánk után, várhatóan január 28-án kerül sor.

Híreinket az AFP, az AsiaNews, a CEF, a KAP, a KNA, a La Croix, a Magyar Kurír, valamint a Vatikáni Rádió anyagaiból válogattuk

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .