Közel-Kelet

A világ ne feledje el az iraki keresztényeket! – Az iraki főpásztorok január 22-én megkezdték „ad limina” látogatásukat a Vatikánban. A 2003-as angol-amerikai inváziót megelőzően a 25 millió lakosból 800 ezer volt keresztény. Ez a szám ma a felére csökkent az elvándorlások következtében. Az iraki keresztények helyzete dráma a drámában. Az ország egész lakosságát sújtó mindennapos merényleteken túl a keresztények állandó fenyegetésnek vannak kitéve. Erőszakkal elűzik őket otthonukból. Főleg Szíriában és Jordániában találnak menedéket, ahol azonban emberhez méltatlan körülmények között élnek. Az iraki nép már régóta tragikus helyzetben van. A diktatúrát a háborúk, majd a megszállás váltotta fel, mindennapi jelenséggé lett a terrorizmus és az egyes érdekcsoportok közötti harc a természeti erőforrások feletti hatalomért. A keresztények attól félnek, hogy a világ megfeledkezik Irakról – hangsúlyozta interjújában Luis Sako káld érsek, Kirkuk főpásztora. Arra a kérdésre, hogy az új amerikai elnök reményt jelent-e Irak számára, a káld főpásztor így válaszolt: „Nem tudni. A politika nem egy személytől függ. Nagy baj lesz, ha Obama úgy dönt, hogy visszavonja a katonákat. Talán kitör a polgárháború. Irak nem rendelkezik elegendő katonával és rendőrrel, hogy békét tudjon teremteni és fenn is tartsa azt a milliós lakosú országban” – tette hozzá.

Drámaian csökken a Galileai-tó vízszintje

A csapadékhiány miatt a tó annyira leapadt, hogy vízszintje mindössze 38 centiméterre van az úgynevezett fekete vonal fölött, vagyis attól a szinttől, amelynél a tó már visszafordíthatatlanul károsodik. A veszélyesen alacsony vízszint miatt január 19-én hatóságilag megtiltották a vízvételt a Galileai-tóból, amely Izrael legjelentősebb édesvízforrása – idézi a Jerusalem Post írását az IsraelToday internetes oldal. Az elmúlt nyolcvan évben, mióta ilyen irányú mérések folynak, Izraelben egyre szárazabbak a telek. Idén eddig az évszakos átlag csapadékmennyiségnek csak a fele hullott, amit súlyosbít, hogy már a tél kezdetén is vízhiány volt, az elmúlt négy év csapadékszegénysége miatt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .