Európa

Mint emlékezetes, a Szentatya 2007 szeptemberében kereste fel az osztrák kegyhelyet, alapításának 850. évfordulója alkalmából. A pápa rögtönzött német nyelvű beszédben fejezte ki köszönetét. „Isten fizesse meg” – mondta a mariazelli hivatalos küldöttségnek, majd így folytatta: „Örülök, hogy Mariazell polgára lehetek, és közel élhetek Isten Anyjához.” Felidézte a kegyhelyen tett két látogatását. „Előreláthatólag ebben az életben nem lesz már rá alkalmam, hogy fizikailag még egyszer elzarándokoljak oda, de most már valóban ott élek, és mindig jelen vagyok azokban a sétákban, amelyeket az emlékezet tájain teszek. Mindig megállok Mariazellben. Érzem, hogy ott Isten Anyja mindnyájunkat egybegyűjt. A mariazelli Szűzanyának impozáns nevei vannak: Magna Mater Austriae, Magna Domina Hungarorum, Magna Mater gentium slavorum” (Ausztria Nagyasszonya, Magyarok Nagyasszonya, a szláv nemzetek Nagyasszonya) – ezek a címek kifejezik, hogy az emberek ott, ahová az Anyához és az Atyához jönnek el, egymás testvéreivé válnak. Megszületik egységük, és innen kiindulva építhetik szeretetközösségüket.

Belgiumban ezer új papra volna szükség

A belga katolikus egyház csak további ezer pappal tudná megoldani, hogy minden közösségnek legyen lelkipásztora. A Belgium 3910 plébániáján pasztoráló 5976 lelkipásztornak jelenleg csak a fele aktív – nyilatkozta a püspöki konferencia szóvivője január 21-én. A papok magas átlagéletkora miatt az egyházközségek ellátása a közeljövőben várhatóan nagy nehézségeket okoz majd. Hivatalos adatok szerint 2045 pap él szerzetesrendben, ők nem végeznek egyházközségi szolgálatot.

Francia székesegyházak restaurálása

A francia kormány százmillió eurós programja lehetővé teszi számos történelmi jelentőségű székesegyház restaurálását. Már folynak munkálatok a párizsi Notre Dame, a bordeaux-i, larochelle- i és strasbourgi székesegyházon. Mint ismeretes, az 1905-ös, az egyházat és államot szétválasztó törvény értelmében a székesegyházak köztulajdonban vannak, az egyház csak használati joggal rendelkezik.

Müncheni találkozó a keresztény-iszlám kapcsolatokról

A bajor fővárosban tartotta találkozóját január 19. és 21. között az iszlámmal való kapcsolatok európai ökumenikus bizottsága (CRME). Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) által létrehozott szerv ezzel az üléssel befejezte küldetését, és hamarosan dokumentumot tesz közzé tevékenységéről.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .