Amerika

Az összejövetelt Ennio Antonelli bíboros, a Pápai Család Tanács elnöke nyitotta meg január 14-én. Az első nap P. Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház prédikátora A családi kapcsolatok és értékek a Biblia szerint címmel tartott előadást: Melyek az újra felfedezésre váró értékek? – ezt a témát fejtette ki Marc Ouellet bíboros, québeci érsek, Kanada prímása, a Pápai Teológiai Akadémia tagja. Január 15-én Agostino Marchetto érsek, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának titkára az elvándorlásra kényszerülő családok nehézségeiről szólt. A témák között szerepelt még a család és a szexualitás, illetve a család és a tömegtájékoztatás kapcsolata is. A nemzetközi kongresszus zárónapján, január 16-án a család nevelésre szóló hivatásának kérdését vitatták meg.

Templomot követelnek labdarúgók

A Fenerbahce Isztambul, a török első ligában játszó labdarúgócsapat nyolc vendégjátékosa nevében a brazil csapatkapitány, Alex de Souza katolikus templomot követelt a Boszporusz ázsiai partjára, ahová a játékosok járhatnak. A Fenerbahce alapításakor, 1907-ben, a genocídium előtt Kadiköyben (Kalkedon) a lakosság fele még keresztény volt.

Obama és az amerikai katolikusok

Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája Barack Obama elnökké választása után kettős helyzetbe jutott. Egyrészt üdvözölték, hogy ő az első afroamerikai, aki a legfőbb állami tisztségbe jutott. Másrészt joggal tartanak attól, hogy a demokrata párti Obama elnöksége alatt nagy visszalépés következik majd olyan alapvető kérdésekben, mint az abortusz, az őssejtkutatás és az egyneműek „házassága”. Ezért okozott meglepetést, hogy a katolikusok többsége Obamára szavazott. A püspöki konferencia elnökválasztás utáni ülésén órákig tartó megbeszélés zajlott zárt ajtók mögött. A főpásztorok a társadalmi igazságosság kérdéseiben, a bevándorlók, az egészségügyi reform, a nevelés, a békepolitika ügyeiben messzemenően támogatják Obama törekvéseit, az élet védelmét érintő kérdésekben viszont szemben állnak vele.

Kubai egyházi mérleg 2008-ról

Jaime Ortega bíboros, havannai érsek újévi beszédében kiemelt számos pozitív eseményt annak ellenére, hogy a kubai egyháznak nem áll még minden rendelkezésére tevékenysége teljes kifejtéséhez a nevelés, a szociális és az egészségügyi téren. Tagadhatatlanul jó, hogy létezik az egyház és az állam szétválasztása – állapította meg a havannai érsek. Ezt azonban nem lehet az egyház és a társadalom közötti szakadásnak tekinteni. „Nem elégszünk meg televíziós és rádiós közvetítésekkel, rendszeres helyet szeretnénk kapni a sajtóban, a televízióban és a rádióban. Nem mellőzhetjük az egyház oktatási küldetését, amelynek sok egyéb dimenziója is van. Ki kell terjeszteni a kezdeményezések hálózatát az idősek felé a gyorsan öregedő kubai társadalomban, valamint a szükséget szenvedők felé. Az egyház célja, hogy tovább fejlődjék Kuba társadalmi, politikai és gazdasági életének egyéb területein is.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .