Elhunyt Werner József verbita szerzetes

 

Október 10-én, délelőtt 10 órakor gyászmisét mutattak be érte Kőszegen, a Szent Imre Missziósház kápolnájában. A temetési szertartásra ezt követően került sor a kőszegi temetőben. Adj, Uram, örök nyugodalmat neki, és az örök világosság fényeskedjék neki!
Werner József 1929-ben született Pécsett. A ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumában tanult. 1947-ben belépett az Isteni Ige Társaságának kőszegi noviciátusába. 1949 januárjában fiatal verbiták egy csoportja illegálisan elhagyta az országot. Megvolt az érettségije, és a noviciátus első, kánoni évét is elvégezte már, így ő is közöttük lehetett. Előbb az ausztriai St. Gabriel Missziósházba mentek, majd mivel feljelentették őket (Ausztriának ez a része akkoriban orosz megszállás alatt állt) továbbmenekültek a németországi Sankt Augustinba. Ott szentelték pappá 1953-ban. Liverpoolban angol nyelvet, a svájci Fribourgban antropológiát tanult.
1956 nyarán érkezett a Fülöp-szigetekre. Egy rövid ideig Mindoro szigetén tartózkodott, ahol a tagalog nyelvet tanulta, majd megkezdte húsz éven át tartó missziós munkáját. A szigeteken szolgáló misszionáriusok legfőbb feladata a katolikus hit igazságainak tanítása volt, amit hitoktatók képzésével, missziós iskolák segítségével igyekeztek végezni. Werner József állandóan a falvakat járta, gyalog, motorral, dzsippel, bivaly­háton vagy bivalyszánkón. A településeken szentmisét mutatott be, kiszolgáltatta a szentségeket. A rá bízott területet egy hónap alatt járta be. Mivel az ott élők nem étkeztek változatosan, és sok volt a vitaminhiányos, alultáplált gyerek, iskoláikban a verbiták a fiúkat kertészkedni, a lányokat pedig főzni és varrni is tanították.
Werner Józsefet a rend legfőbb elöljárója 1976-ban az olaszországi Nemibe helyezte, ahol a rend továbbképzőházának spirituálisaként szolgált. Később spirituális igazgató lett a római Szent Péter Apostol Kollégiumban, ahol az Európán kívüli, főleg afrikai egyházmegyés papok és kispapok képzése zajlik. Ez idő alatt a kármeliták római egyetemén, a Theresianumban lelkiségi teológiából licenciátusi tudományos fokozatot szerzett. 1980-tól a római általános rendfőnökség rektora volt. 1986-tól három éven át Dél-Tirolban szolgált házfőnök-helyettesként.
1992-ben tért vissza Magyarországra, hogy segítse a magyar rendtartomány újjáélesztését Kőszegen. Novíciusmester, majd novíciusmester-helyettes volt 2010-ig, s emellett rendszeresen tartott lelkigyakorlatokat. Élete utolsó éveiben a kőszegi domonkos nővérek lelkivezetője volt.
Az utóbbi években, bár sohasem panaszkodott, egészségi állapota fokozatosan romlott. Tavaly szeptemberben a szombathelyi papi otthonba költözött. Október 3-án délután csendesen elpihent az Úrban.

Forrás és fotó: Verbita.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .