Életadó közösségeink – az egri lelkipásztori napokról

Fotó: Merényi Zita

 

Az idei találkozó, amelyet Életadó kapcsolatok – életadó ­plébánia címmel hirdettek meg, az ember kapcsolatrendszerét kívánta áttekinteni. A kiindulópontot ehhez mindannyiunk számára a saját istenkapcsolatunk jelenti. Szentbeszédében az életadó plébánia fogalmának meghatározásakor Ternyák Csaba érsek a megtérésben való megújulás fontosságára figyelmeztetett, és felhívta a figyelmet arra, hogy minden szolgálatnak az Istennel való találkozásból, ebből a mély kapcsolatból kell fakadnia. Ennek látható gyümölcsei a közösségek, a szociális-karitatív szolgálat és az ifjúság jelenléte az egyházközségben – ezek teremtik meg a plébániát vonzóvá tevő otthonosságot, a vendégszerető, befogadó légkört. Ám mindez csupán a „jéghegy csúcsa”. A lényeg, a meghatározó erő a szemmel nem látható kegyelmi valóság – mondta az érsek.
A folytatásban Varga László kaposvári plébános, általános helynök a megtérésről beszélt. A második nap témablokkjának központi témája a házasság volt: Heidl György egyetemi docens, a Pécsi Egyházmegye Kulturális, Tudományos és Kommunikációs Irodájának igazgatója a katolikus házasságteológia kialakulásának történetével foglalkozott, Lothringer Éva szociális testvér a családi élet értékeiről és kihívásairól beszélt, a Parázs Pasztorális Központ pedig a házasság kísérésének lehetőségeit vizsgálta. A találkozó harmadik napja a közösségeké volt. Udvardy György pécsi megyés püspök Papként a XXI. században címmel tartott előadást, a Gorove házaspár pedig a közösség belső életével foglalkozott. Fábry Kornél atya a kor kihívásait elemezte, és azt vizsgálta, milyen eszközöket és módszereket alkalmazhatnak missziós szolgálatuk teljesítése során a  „XXI. század emberhalászai”.
A gondolatébresztő előadások és a tapasztalatcserére is alkalmat kínáló kiscsoportos beszélgetések egyaránt arról szóltak, miként lehetnek az emberi kapcsolatok valóban életadóak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .