Gyászol az ország a veronai busztragédia után

A szerencsétlenségben tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A tragédia az elmúlt tizen­nyolc esztendő legsúlyosabb magyar buszbalesete. Az áldozatok között van egy siófoki diák és az édesanyja, valamint a Dunakeszi Kinizsi Sportegyesület futsalcsapatának egy fiatal játékosa is. Úgy tudni, többek életét egy hős diák és egy tanár mentette meg. A tragédia után nem sokkal a magyarországi segítség is megindult a helyszínre.
Erdő Péter bíboros kérésére a múlt vasárnapi szentmiséken az Esztergom–budapesti főegyházmegye papjai megemlékeztek az áldozatokról. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke felhívására a templomokban országszerte imádkoztak az áldozatokért és a sérültek felgyógyulásáért.
Hétfőre az áldozatok emlékére nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány. Bíró László püspök imát mondott a Kossuth téren, s a nemzeti lobogó félárbocra eresztésével egy időben a budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondult.
A baleset oka lapzártánkkor még nem ismert, de egy kamiont vezető szemtanú szerint gond lehetett az autóbusz kerekeivel. Az olasz hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indítottak eljárást. A budapesti iskolánál szombat este gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra. A Katolikus Karitász a milánói konzulátuson keresztül még szombaton felajánlotta a segítségét, és készenlétbe helyezte a katasztrófahelyzetekre, balesetekre specializálódott pszichológuscsapatát, lelkészeket, valamint személyszállító járműveit. A hosszú távú pszichológiai és lelki segítségnyújtásba szakembereikkel kapcsolódnak be.
Több magyar mentőcsoport indult a baleset helyszínére. Mások mellett Olaszországba utazott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi munkacsoportjának vezetője, Adányi László és két, katasztrófahelyzetek kezelésére speciálisan kiképzett önkéntes pszichológus is. A helyszínen nyújtottak segítséget a sérülteknek, hozzátartozóiknak, valamint az elhunytak családtagjainak.
Győri-Dani Lajos, a karitatív szervezet ügyvezető-alelnöke elmondása szerint a máltai szeretetszolgálat mentő- és betegszállító szolgálata az Országos Mentőszolgálattal együttműködve vesz részt a betegek hazaszállításában. Az ügyvezető-alelnök azt is hozzátette, azért indult el a helyszínre a pszichológusokból álló csapat, mert ebben a helyzetben a sérültek és hozzátartozóik, valamint az áldozatok családtagjai számára a tragédia feldolgozása a legnehezebb. Adányi László úgy nyilatkozott, hosszú pszichológiai utókezelés vár a túlélőkre, ez segíthet a poszttraumás stressz kivédésében.
Egy család vagyunk – áll Kozma Imre atyának a buszbaleset áldozatainak családjaihoz intézett részvétnyilvánításában, amely így folytatódik: – Szenved az egyik tag, szenved a másik is! (…) Fájdalom. Kedves Fiatalok! Bárcsak világítana fénnyé vált életetek életünk sötétségében. Fájdalom. Kedves Édesanyák, Édesapák! Az imádság útján alászállok Önökre szakadt emberi kínjaik sötét mélységébe. Összetartozunk.”
A balesetet túlélő fiataloknak és hozzátartozóiknak hazaindulásuk előtt terápiás beszélgetést tartottak Veronában a katasztrófavédelmi csoport tagjai. A szeretetszolgálat szakemberei a továbbiakban az áldozatok Olaszországban tartózkodó családtagjainak nyújtanak segítséget.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyszínen tartózkodó munkatársai arról számoltak be, hogy hatalmas az összefogás az olasz és a magyar hatóságok, valamint a civilek között, akik meleg ruhákat, takarókat és olasz tolmácsot biztosítottak azoknak, akik olykor mezítláb, egyetlen pólóban menekültek ki az égő buszból. A helyszínre érkezett számos Olaszországban élő magyar is, akik nyelv­tudásukkal segítették a kapcsolattartást az olasz hatóságokkal és a segítőkkel. Az olaszországi máltai szervezet is felajánlotta támogatását a tragédia magyar áldozatainak. A szeretetszolgálat egyik pszichológus munkatársa a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban is megkezdte a segítségnyújtást.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .