Együtt a bűnmegelőzésért

Töreki Sándor megyei rendőrfőkapitány örömét fejezte ki, hogy az egyházak nyitottak voltak a rendőrség megkeresésére, és ezentúl hivatalos megállapodás keretében folytathatják a korábban megkezdett közös munkát. Hatékonyabb és sokkal előremutatóbb a bűnt megelőzni, mint üldözni – hangsúlyozta. – A biztonság megteremtése és megőrzése érdekében széles körű társadalmi együttműködésre van szükség, és ebben jelentős szerep hárul az egyházakra.


A megállapodás értelmében a főkapitányság felméri és dokumentálja a kulturális javak körébe tartozó egyházi tárgyakat, hogy bűncselekmény esetén azok felkutatása minél eredményesebb legyen. Emellett bűnmegelőzési célzattal tájékoztató anyagokat készít az egyházak számára, illetve előadásokat tart majd. Az egyházak vállalják, hogy lelkigondozói szolgálatot látnak el a főkapitányság fogdájában lévő fogvatartottak, a rendőrséggel hivatalos eljárás során kapcsolatba kerülő szenvedélybetegek és fiatalkorúak, illetve a büntetés-végrehajtási intézetből szabadulók körében. Biztosítják a rendőrök számára is a vallásgyakorlás feltételeit, valamint igény esetén előadást tartanak az egyház történelméről, szervezetéről, szerepéről és tevékenységéről is.

A rendőr-főkapitánysággal való együttműködést a Veszprémi érsekség, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöki hivatala és a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperesi hivatala, a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet, a Veszprémi Zsidó Hitközség, a Magyar Unitárius Egyház, a Budapesti Román Ortodox Egyházközség, a Tan Kapuja Buddhista Egyház és a Magyar Iszlám Közösség képviselője írta alá.

MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .