Ha mind komolyan vennénk…

A Vatikáni Rádió a keresztény házasság, az első magyar szent család példáját hangsúlyozta. Az érsek maga pedig beszéde elején az életszentséget jelölte meg tanítása lényegeként. Mindegyik nagyon időszerű hangsúly.


Végül is semmi túlzás, Szent István ünnepe nem múlt el, mert szeptember 2-án, Buda vára 1686-os, török alóli felszabadításának évfordulóján rá emlékezik a világ. Augusztus 20-a csak a miénk, és ennek az ünnepnek éppen olyan zaklatott a története, mint az egész történelmünk. Erdély főpásztora megszokta, hogy hívei nem magasröptű teológiai fejtegetéseket várnak, hanem életre való igazságok felidézését, amelyeket édesanyjuktól és lelkipásztoraiktól tanulhattak, a vasárnapi prédikációkból ismerhettek. Ezt volt jó hallgatni.

Szentjeink, így István és családja, példaképek a magyarság számára. Életüket és az ország alapjait Krisztusra építették. A nemzet jövőjét csakis a krisztusi keresztény házasság biztosítja. Krisztus örömhírét korunkban kell megélnünk, és kortársaink nyelvén hirdetnünk. „Ha minden megkeresztelt ember komolyan venné ezeket a fogadalmakat – amelyeket a keresztségben a nevünkben tettek, és a bérmálásban megerősítettünk –, az a társadalom javára válna.” Ha komolyan vennénk megújulásunkat az evangélium tanításában. Ha ismernénk és komolyan vennénk Szent István intelmeit. Nincs késő családjaink fiatalabb tagjait hozzásegíteni a Krisztussal való találkozáshoz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .