Egyházmegyei papi zsinatot tartanak Székesfehérváron

A tanácsadó testületbe az esperesi kerületek választása alapján Mayer László, Tóth Tamás, Kertész Péter, Kispál György és Szabó Gyula plébánosokat kérte fel.
Az előkészítő bizottság feladata lesz, hogy kidolgozza az egyházmegyei papi lelkiség főbb ismertetőjegyeit, valamint készítsen pasztorális tervet az egyházmegye, az esperesi kerületek, a lelkipásztori körzetek és a plébániák számára.

A bizottság megvizsgálja a lelkipásztori ellátottság kérdését az egyházmegyében, különös tekintettel a nagyfokú paphiányra. Tervet készít arról, mit és hogyan tud vállalni a papság, és melyek azok a területek, ahol erők hiányában lelkipásztori kisegítők munkájára is szükség lesz. A bizottság feladata előkészíteni az egyházmegyés papi direktóriumot, amely a papok élethelyzetének valamennyi területét felöleli. A zsinati munka eredményeit, a bizottság javaslatait a 2010 tavaszán megrendezendő papi napon fogják tárgyalni, és a papok évének bezárása alkalmával hozzák ünnepélyesen nyilvánosságra.

A szentmise homíliájában Spányi Antal így fogalmazott: „Meg kell élni, talán újra fel kell fedezni magunkban az isteni hívást, hiszen kegyelmét, mellyel papjának hívott és a papszentelésben magának lefoglalt, nem vonja vissza az Úr! Felszíthatjuk magunkban a régi szeretetet, a kezdeti lelkesedést, az Istennek való élet szépségének hitét és értelmét. Naponta meg kell újítanunk önátadásunkat, és meg kell találnunk az Istennek adott élet szépségét, mely más, mint a világ szerinti élet szépsége, de nem is mérhető ahhoz, annál több és attól különbözik. Újuljunk meg egymás közti kapcsolatunkban, keressük és szeressük a paptestvért, a püspököt, törődjünk a kispapokkal és azokkal a fiatalokkal, akikről talán már sejtjük, hogy érlelődik bennük a papi hivatás csírája! Ezt a megújított kapcsolatot hassa át a kölcsönös tisztelet, az önzetlen szeretet, az igaz, krisztusi barátság!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .