Egyházi kitüntetettek a Ferencvárosban

Az idén Pro Urbe Ferencváros díjban részesült többek között a külső-ferencvárosi Szent Kereszt-plébánia. A díjat Kerényi Lajos piarista szerzetes, plébános vette át.

 

A Ferencváros Díszpolgára címet ezúttal Erdő Péter bíborosnak ítélték.

 

Az esztergom–budapesti érsek beszédében örömének adott hangot amiatt, hogy ferencvárosinak tekintik. Néhány utcával arrébb, a VIII. kerületben született, de még gyermekkorában – közel ötven évvel ezelőtt – átköltöztek Ferencvárosba. Szívesen mesélt emlékeiről, Lónyay utcai iskolájáról, a Bakáts téri templom egykori hétköznapjairól, a Ráday utca akkori arculatáról és a sétákról, amelyeket nagyapjával tettek a Ferenc körúton, miközben javában zajlott a háború utáni újjáépítés.

 

A bíboros elmondta, hogy élete egyik meghatározó eseménye is a Ferencvároshoz köti: 1975. június 18-án a Bakáts téri plébániatemplomban szentelte pappá Lékai László későbbi bíboros-prímás.


Erdő Péter újabb keletű ferencvárosi élményei között megemlítette azokat az év végi megemlékezéseket, melyeket a Bokréta utcában rendeznek Boldog Salkaházi Sára tiszteletére. Hangsúlyozta, különös öröm számára, hogy ezeken az alkalmakon együtt lehet a kerület lakóival és polgármesterével.

 

Beszéde végén köszönetet mondott a díszpolgári címért, és reményét fejezte ki, hogy „nemcsak a barátság érzésével, hanem a szolidáris, cselekvő szeretettel is polgára tudok lenni Ferencvárosnak. Isten áldását kívánom a kerület minden lakójára!”

 

Az ünnepélyes díjátadón a Ferencváros vezetőin és a díjazottakon kívül jelen voltak a kerület határon túli testvérvárosainak képviselői is. ferencvaros.hu/MK

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .