Egyéves a Katolikus Karitász Orvosmissziója

Szeptember 21-én ismét útra kelt az orvos­csapat Aknaszlatinára és Gyertyánligetre, hogy egy év elteltével megismételje a vizsgálatokat, és ellenőrizze a gyermekek szemészeti, fogászati és ortopédiai állapotának alakulását. Idén tavasszal orvostanhallgatók is csatlakoztak a misszióhoz, így felnőttek számára igénybe vehető vérnyomás- és vércu­korszint­méréssel, illetve EKG-vizsgálattal is bővült az elérhető egészségügyi szolgáltatások kínálata. A két nap során mintegy 70 gyermeket és 35 felnőttet vizsgáltak meg az orvosok.
A hétvégére csatlakozott a misszió tagjaihoz a karitász vezetősége is. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke szentmisében adott hálát az orvos­misszióban dolgozókért, a segítőkért és mind­azokért, akik igénybe veszik az orvos­csapat szolgálatát. A püspök szentbeszédében az evangéliumhoz kapcsolódva a következőket mondta: „Nincs sok értelme arra törekedni, hogy nagyobbnak látsszunk. Egyetlen dolognak van értelme: ha megértjük, hogy egymásnak testvérei vagyunk, felelősséggel tartozunk egymás iránt, és segítenünk kell egymást. Ezért állítja elénk Jézus példaként a legkisebbeket.” A szentmise végén megköszönte a missziót végzők munkáját, és egy gyertyát adott át nekik, hogy ezután is minél gyakrabban vigyék el a szeretet fényét Kárpátaljára, hiszen a nehézségek között élők számára ez a valódi segítség mellett reményt is jelent, és kifejezi, hogy nincsenek egyedül.
A szentmisét követő sajtótájékoztatón Spányi Antal így fogalmazott: „Tudjuk, hogy Kárpátalján a családok nehezen jutnak hozzá az orvosi vizsgálatokhoz, és mire rádöbbennek, hogy szükségük van rá, addigra sokszor már késő. Szakorvosi vizsgálatra eljutni itt nem egyszerű, sokszor 100-150 kilométer utazást jelent a nagyon rossz állapotban lévő utakon.” Hangsúlyozta: fontos tudni, hogy a Katolikus Karitász keresi az embert, oda akarja elvinni neki Krisztus szeretetét, ahol él. Úgy, ahogyan erről Szent II. János Pál pápa is beszélt.
„Az a szó hiteles, amit az emberi kapcsolat közvetlenségével tudunk megtapasztalni, mert azt a szót a tett igazolja. A karitász ebben a hiteles szeretetben akar elöl járni, ezért fontos számára azoknak az embereknek szolgálata, akik az egykor Magyarországhoz tartozó területeken élnek” – mondta Spányi Antal püspök. A segélyszervezet elnöke ezután megköszönte Écsy Gábornak, a Katolikus Karitász igazgatójának, hogy koordinálják az orvoscsoportot, Vojcek László professzornak, az orvosmisszió vezetőjének pedig azt, hogy nem csupán a helyben történő ellátást irányítja, hanem szakmailag indokolt esetekben a magyarországi gyógykezelést, a műtétek lehetőségét is biztosítja, illetve gondoskodik a gyógyászati segédeszközök beszerzéséről.
Köszönetét fejezte ki Mácsek Szidóniának, a helyi karitász vezetőjének is, aki sok éve szívén viseli az ott élő magyar közösség sorsát, és ezúttal is segített, hogy az orvosmisszió ellátogathasson Kárpátaljára. „Köszönöm az orvosok, a medikusok és a segítők munkáját is, akik a szabadidejüket feláldozva vállalják ezt a feladatot, hogy szeretetet, gyógyulást és reményt hozzanak, és egészségtudatosabb gondolkodásra tanítsák az itt élő embereket. Ők tapasztalták meg leginkább, mennyire szükség van erre, milyen fontos alakítani az emberek gondolkodásmódját.”
Écsy Gábor ezt követően összefoglalta, hogy mi minden történt az orvosmisszió fennállásának első éve során. „Négy orvossal indult a misszió, ma pedig több mint 15 orvos és 20 medikus végzi a szolgálatot. Az egy év alatt 15 alkalommal indult útnak az orvoscsapat, kilencszer Kárpátaljára, a többi alkalommal pedig Délvidékre. Kárpátalján jártunk Körös­me­zőn, Terebesfehérpatakon, Nagybocskón, Gyertyánligeten, Aknaszlatinán, Técsőn, Bus­tya­házán, Visken és Nagyszőlősön. Ez alatt az időszak alatt 1158 gyermek és 310 felnőtt szűrése történt meg.
Az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján több mint 200 szemüveget és mintegy 400 talpbetétet osztott ki a Katolikus Karitász a gyermekeknek, emellett pedig az igényeknek megfelelően gyógyszereket és vitaminokat is biztosított számukra.
Nagy öröm volt megtapasztalni, mennyi önkéntes segítő van itt és a többi településen is, aki előkészíti, szervezi a munkákat. Ők részben a helyi karitászcsoportok munkatársai, részben pedig a nagycsaládosok egyesületéhez tartoznak” – mondta el Écsy Gábor. Ezután, hogy a gyermekek számára a vizsgálatok ne legyenek annyira félelmetesek, egy nagy zsák plüssjátékot is átadott Mácsek Szidóniának.
„Az első szűrővizsgálatok után nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, sokan érdeklődtek, lesz-e máskor is vizsgálat, mert szeretnék más családtagjaikat is elhozni. Sok itt az idős ember, akik már nemigen mennek el orvoshoz, nagyon nehéz megoldaniuk az utazást. Így különösen örültek, hogy most már a felnőttek számára is elérhetők a helyben végzett vizsgálatok, tanácsadások” – mondta el Má­csek Szidónia.
Vojcek professzor köszönetét fejezte ki a szeptemberi végi út során szolgálatot teljesítő orvosoknak és medikusoknak, s rajtuk keresztül a többieknek is, akik vállalják ezt a feladatot. Köszönetet mondott Koroknai Andrásnak, aki a medikusmissziót megálmodta és megszervezte. „A szeretet az, amit adni tudunk a tudásunkon keresztül. S mi kapjuk a legtöbb szeretetet, nekünk a legjobb idejönni” – fogalmazott. Megemlítette Kalkuttai Szent Teréz anyát, aki Jézus képét az utcán éhező, szenvedő gyermekben vagy éppen a haldokló emberben látta meg: „A munkánkra szoruló szenvedő emberek, a szemüveg híján könyvet olvasni nem tudó gyermekek bennetek, akik segítetek rajtuk, ugyancsak Jézus képét ismerik fel. Mert nemcsak mi vesszük észre, hogy hol tudunk adni, segíteni, hanem ők is meglátják bennetek a segítő Isten tekintetét” – buzdította az orvosokat Vojcek professzor.
Az orvosmisszió az egész napos kimerítő munka után éjszaka utazott haza, hogy másnap mindenki visszatérjen a hétköznapok feladataihoz. Valamennyien várják a következő alkalmat, amikor időt és energiát nem sajnálva ismét segítő kezet nyújthatnak a határainkon túl élő rászorultaknak.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .