Egy kolostor áldott csendje

A sümegi ferences kolostor házfőnökeként szolgáló szerzetes évente gazdagít bennünket egy-egy könyvvel. Aki csak egyszer is találkozott már Balázs atyával, az tudhatja: e hittudós pap számára az írás nem holmi öncélú produkció, hanem a szellemi magatartás elengedhetetlen, természetes része. Könyve lapjain így vall erről: „Elgondolkodtam azon, kinek is, minek is írom ezt a naplót. Nem azért, hogy sokan olvassák. Nem gondolom, hogy irodalmi alkotás, vagy hogy egy nagy ember vallomásai. Pilinszky Jánosnak igaza van, amikor azt írja: »Egy napló nem arra való, hogy nyomot hagyjon a világban. Ellenkezőleg. A hajnal vagy az éjszaka csendjében éppen ahhoz segíthet hozzá, hogy megszabaduljunk önmagunktól.« Bár itt-ott megcsillan valami – remélem, Isten kegyelméből –, amikor az igét hirdetem, tisztában vagyok azzal, hogy én magam mennyire középszerű vagyok. Valami – vagy inkább Valaki – mégis arra késztet, hogy leírjam a fontos dolgokat.”

A Krisztus békéje című kötet alcíme szerint Egy ferences novíciusmester naplója. A napló távlatokat nyitó, nagy műfaj. Ismerjük a korszakalkotó államférfiak és filozófusok naplóit, az elhivatott írók és művészek feljegyzéseit. Ismerjük egy falusi plébános képzelt naplóját (Georges Bernanos tollából), illetve a szentség hírében élő apácák és látnokok bizalmas vallomásait. Ám egy novíciusmester naplójegyzeteibe alighanem most először nyerhetünk betekintést. Barsi Balázs 1975 és 1997 között volt a ferences szerzetesnövendékek mestere (a nagybetűs Mester természetesen Jézus Krisztus), előbb Esztergomban, majd 1993-tól a palócföldi Szécsényben. A kötet háromszázhúsz oldalán az egyik szécsényi esztendő lelki krónikáját kapjuk, augusztus derekától a rá következő augusztusig. A kolostor áldott csendjében kivirágzó gondolatok, a szerzetesi élet eszményének újabb és újabb vetületei, az eszmélődések és a gyakorlati történések finom egyensúlya: ezt kapjuk ajándékként a szerzőtől, ha kézbe vesszük e kötetet – melyet ihletett fényképek és találóan választott kísérőszövegek lendítenek még magasabbra.

(Barsi Balázs: Krisztus békéje. Egy ferences novíciusmester naplójából. Kecskemét, 2010, 3350 Ft)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .