Nyugat-Európa

Film XVI. Benedek ötéves pápaságáról

A Szentatyának Castel Gandolfóban, július 29-én bemutatták a német ARD televízió vatikáni tudósítója, Michael Mandlik által készített filmet pápasága első öt évéről. A filmet a karácsonykor fogják vetíteni Bajorországban. (KAP)

Flamand-vallon feszültségek Belgiumban

Az Avvenire című olasz katolikus napilap július 24-i száma ismertetőt közölt a belgiumi társadalmi-politikai válságról, az évtizedek óta tartó nyelvi viszály elmérgesedéséről. Ma már ezt a jelszót ismétlik a többségben levő flamandok: Walen buiten! (Vallonok, kifelé!) A legutóbbi népszámlálás szerint Belgium mintegy tízmillió lakosának 58,2 százaléka a flamand nyelvet (a holland egy változatát) beszéli, a franciául beszélő vallonok pedig csak 34,1 százaléknyian vannak. A lakosság egy százaléka német ajkú, a többi bevándorolt: olasz, portugál, spanyol, arab, magyar. A főváros, Brüsszel hivatalosan kétnyelvű, még ha a valóságban az itt élők hetven százaléka flamandul beszél is. Belgium déli részén, Vallóniában természetesen a többség francia nyelvű. Brüsszelben a lakosság körülbelül tíz százaléka él, illetve diplomaták és külföldi állampolgárok, akik az Európai Unió és a NATO szervezeteinél dolgoznak.

A Lutheránus Világszövetség új elnöke

A Lutheránus Világszövetség július 20-tól 27-ig Stuttgartban tartotta tizenegyedik közgyűlését. A palesztinai Munib Younan, a jordániai és a szentföldi lutheránus egyház vezetőjének személyében (képünkön) megválasztották a szervezet új elnökét. Fouad Twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárka gratulált Younannek.

A Lutheránus Világszövetség 1947-ben jött létre Svédországban. A világ hetvenkilenc országában száznegyvenöt egyház hetvenmillió hívője tartozik hozzá.
A közgyűlésén jelen voltak a mennoniták képviselői, és aláírtak egy dokumentumot a két közösség kiengesztelődéséről. A mennoniták az anabaptisták (újrakeresztelők) egyik szárnyát képviselik. Eredetileg Zwingli tanítványai voltak, de saját útra léptek. Mivel üldözni kezdték őket, Németországba menekültek, de a birodalmi gyűlés 1529-ben halálbüntetéssel sújtotta az újrakeresztelést, ezért innen is továbbmenekültek Morvaországba és Németalföldre, ahol Menno Simons körül alakult ki közösség – innen a nevük. 1993-ben párbeszéd indult a katolikusok és a mennoniták között.

Török muzulmánból jezsuita

Antuan Ilgit, egy 38 esztendős, muzulmánnak született török a közelmúltban Ankarában bemutatta első szentmiséjét mint jezsuita pap. A hatmilliós város katolikus közösségének nagy ünnepe volt ez a Lisieux-i Szent Teréz-templomban. A Németországban született Ilgit katonai szolgálata idején ismerte meg a keresztény hitet és a jezsuitákat. Számára az jelentette a kereszténység alapélményét, hogy Isten eledelül adja magát az embernek. (KNA)

Fogyatékkal élők a madridi világtalálkozón

Több mint tízezer fogyatékkal élő résztvevője lesz a 2011-es ifjúsági világtalálkozónak. A jövő év augusztus 16-21-i rendezvény szervezőbizottsága a napokban egyezményt írt alá az Alares Alapítvánnyal, amely felkészíti az önkénteseket a fogyatékkal élők ellátására.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .