Innen-onnan

A pápa a háborúk és a természeti katasztrófák áldozataiért

Július 22–én a Cor Unum pápai tanács delegációja Haitire látogatott, hogy elvigye a Szentatya segítségnyújtásából származó felajánlást, mintegy kétszázötvenezer dollárnyi összeget, amelyből a Port-au-Prince-ben található Szalézi Szent Ferenc katolikus intézmény újjáépítését fogják finanszírozni. A Szentatya e segítségnyújtását a természeti katasztrófák, a szegénység és az éhezés, valamint a háborús konfliktusok áldozatai számára a világ katolikus hívei teszik lehetővé adományaikkal. A Cor Unum feladata a pápa kérései alapján szétosztani a rendelkezésre álló összeget.

2009-ben egymillió–nyolcszázhatvankilencezer dollárnyi összeget osztott szét huszonöt országban, míg 2008-ban egymillió–hétszázhatvanháromezer dollárt. XVI. Benedek pápa hozzájárul a teljes emberi fejlődés segítéséhez is, amelynek kezdeményezéseit 2009-ben kétmillió–háromszáznégyezer dollárral támogatta mintegy negyvenöt országban.

Két alapítványon keresztül is jótékonykodik, az egyik a II. János Pál Alapítvány a Száhel-övezetért, mely az elsivatagosodás ellen és a sivatagos afrikai országok fejlődése érdekében dolgozik. A másik ilyen pápai alapítvány a Populorum Progressio, amely jelenleg a Dominikai Köztársaság fővárosában ülésezik a jövő évi, mintegy húsz országot érintő támogatások ügyében.

Gázai keresztények és a Hamász

A Gázai övezet palesztin hatósága a Hamász vezetése alatt áll, amely ellenséges a palesztin keresztényekkel szemben – panaszolja Gáza város katolikus plébánosa, Guillermo Fabrega. A Hamász hatalomra kerülése előtt békében éltek együtt keresztények és muzulmánok, 2007 óta azonban megnőtt a keresztényekre nehezedő nyomás, hogy térjenek át muzulmán hitre. „A keresztény családok olykor nem kapnak kereskedői engedélyt, fiatal keresztényeket „átnevelésre” őrizetbe vesznek, a muzulmánok keresztény hitre térését titkolni kell, mert halálbüntetés jár érte, körmenetet nem tarthatunk” – sorolta sérelmeiket az argentin plébános. (KNA)

Indonéziában egyre gyakoribb a keresztények elleni erőszak

A távol-keleti országban lassan ellenőrizhetetlenné válik a helyzet a keresztényellenes cselekedetekkel kapcsolatban. Az idei év első hét hónapjában minden eddiginél magasabb volt a keresztények elleni támadások száma. A Setara Institute for Democracy and Peace nevű indonéz szervezet kimutatásai szerint huszonnyolc olyan esetet regisztráltak a január és július közötti időszakban, amelyek sértették a vallásszabadság jogát.

Andraos Abouna bagdadi segédpüspök halála

Július 27-én az észak-iraki Erbil kurd városban elhunyt a hatvanhét éves, káld szertartású bagdadi segédpüspök (képünkön). Halála nagy veszteség az iraki egyház számára – nyilatkozta Shlemon Warduni püspök, a pátriárka helynöke. Püspöktestvérei nyíltszívű, széles látókörű főpásztorként emlékeznek az elhunytra, aki a nehéz körülmények között is megőrizte mély lelki derűjét. (SIR)

Nincs változás a kínai egyházpolitikában

Joseph Zen Ze-kiun bíboros, Hongkong nyugalmazott főpásztorának július 29-i nyilatkozata szerint semmiféle alapvető változás nincs a kínai egyházpolitikában. A püspökkinevezésekre vonatkozóan sincs megállapodás a Vatikánnal. (AsiaNews, KAP)

Nő a papi hivatások száma Indiában

Egyre nő a papi hivatások száma India északi részein. Anthony Chirayath sagari püspök úgy nyilatkozott a CNA-nek, hogy az előző tíz évben nem volt annyi szeminaristája, mint most. 1968-ban hatszáz katolikusra három pap jutott, most harmincöten vannak. A püspök hangsúlyozta, hogy a fiatalok részéről nagy elszántságot követel az, hogy elköteleződjenek az egyház mellett, mivel előfordul, hogy papokat, szerzeteseket, szerzetesnőket végeznek ki vallási okból. (MK)

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..