Innen-onnan

A pápa a háborúk és a természeti katasztrófák áldozataiért

Július 22–én a Cor Unum pápai tanács delegációja Haitire látogatott, hogy elvigye a Szentatya segítségnyújtásából származó felajánlást, mintegy kétszázötvenezer dollárnyi összeget, amelyből a Port-au-Prince-ben található Szalézi Szent Ferenc katolikus intézmény újjáépítését fogják finanszírozni. A Szentatya e segítségnyújtását a természeti katasztrófák, a szegénység és az éhezés, valamint a háborús konfliktusok áldozatai számára a világ katolikus hívei teszik lehetővé adományaikkal. A Cor Unum feladata a pápa kérései alapján szétosztani a rendelkezésre álló összeget.

2009-ben egymillió–nyolcszázhatvankilencezer dollárnyi összeget osztott szét huszonöt országban, míg 2008-ban egymillió–hétszázhatvanháromezer dollárt. XVI. Benedek pápa hozzájárul a teljes emberi fejlődés segítéséhez is, amelynek kezdeményezéseit 2009-ben kétmillió–háromszáznégyezer dollárral támogatta mintegy negyvenöt országban.

Két alapítványon keresztül is jótékonykodik, az egyik a II. János Pál Alapítvány a Száhel-övezetért, mely az elsivatagosodás ellen és a sivatagos afrikai országok fejlődése érdekében dolgozik. A másik ilyen pápai alapítvány a Populorum Progressio, amely jelenleg a Dominikai Köztársaság fővárosában ülésezik a jövő évi, mintegy húsz országot érintő támogatások ügyében.

Gázai keresztények és a Hamász

A Gázai övezet palesztin hatósága a Hamász vezetése alatt áll, amely ellenséges a palesztin keresztényekkel szemben – panaszolja Gáza város katolikus plébánosa, Guillermo Fabrega. A Hamász hatalomra kerülése előtt békében éltek együtt keresztények és muzulmánok, 2007 óta azonban megnőtt a keresztényekre nehezedő nyomás, hogy térjenek át muzulmán hitre. „A keresztény családok olykor nem kapnak kereskedői engedélyt, fiatal keresztényeket „átnevelésre” őrizetbe vesznek, a muzulmánok keresztény hitre térését titkolni kell, mert halálbüntetés jár érte, körmenetet nem tarthatunk” – sorolta sérelmeiket az argentin plébános. (KNA)

Indonéziában egyre gyakoribb a keresztények elleni erőszak

A távol-keleti országban lassan ellenőrizhetetlenné válik a helyzet a keresztényellenes cselekedetekkel kapcsolatban. Az idei év első hét hónapjában minden eddiginél magasabb volt a keresztények elleni támadások száma. A Setara Institute for Democracy and Peace nevű indonéz szervezet kimutatásai szerint huszonnyolc olyan esetet regisztráltak a január és július közötti időszakban, amelyek sértették a vallásszabadság jogát.

Andraos Abouna bagdadi segédpüspök halála

Július 27-én az észak-iraki Erbil kurd városban elhunyt a hatvanhét éves, káld szertartású bagdadi segédpüspök (képünkön). Halála nagy veszteség az iraki egyház számára – nyilatkozta Shlemon Warduni püspök, a pátriárka helynöke. Püspöktestvérei nyíltszívű, széles látókörű főpásztorként emlékeznek az elhunytra, aki a nehéz körülmények között is megőrizte mély lelki derűjét. (SIR)

Nincs változás a kínai egyházpolitikában

Joseph Zen Ze-kiun bíboros, Hongkong nyugalmazott főpásztorának július 29-i nyilatkozata szerint semmiféle alapvető változás nincs a kínai egyházpolitikában. A püspökkinevezésekre vonatkozóan sincs megállapodás a Vatikánnal. (AsiaNews, KAP)

Nő a papi hivatások száma Indiában

Egyre nő a papi hivatások száma India északi részein. Anthony Chirayath sagari püspök úgy nyilatkozott a CNA-nek, hogy az előző tíz évben nem volt annyi szeminaristája, mint most. 1968-ban hatszáz katolikusra három pap jutott, most harmincöten vannak. A püspök hangsúlyozta, hogy a fiatalok részéről nagy elszántságot követel az, hogy elköteleződjenek az egyház mellett, mivel előfordul, hogy papokat, szerzeteseket, szerzetesnőket végeznek ki vallási okból. (MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .