Dolhai Lajos új könyvei az Eucharisztiáról

 

 

Az Eucharisztia teológiája tudományos igényességgel megírt mű, amely alkalmas segédeszköze lehet azoknak a papoknak és hitoktatóknak, akik előadásokat, konferenciabeszéd-sorozatokat és katekéziseket tartanak az Oltáriszentségről. A kötet fő sajátossága, hogy a korábbiakhoz viszonyítva jobban hangsúlyozza a liturgikus összefüggéseket, hiszen az Egyház liturgiája a szentségekről szóló tanítás megkülönböztetett forrása. Az Eucharisztia esetében különösen igaz, hogy „az imádság törvénye a hit törvénye” (lex orandi, lex credendi).
A könyv első része (1–6. fejezet) a hermeneutikai dogmatikai módszerrel (bibliai megalapozás, dogmatörténeti áttekintés, szisztematikus reflexió) foglalja össze az Egyház hitét. A második rész az Eucharisztia liturgikus teológiájának néhány olyan témáját (könyörgések, kánonok, epik­lézis, vocabularium eucharis­ti­cum) tárgyalja, amely gazdagítja a pozitív és spekulatív szentségtan megállapításait. Még a gyászmisekönyörgések elemzése is tanulságos lehet számunkra, hiszen a maguk módján azt tanítják, hogy a szentmise engesztelő áldozat, amit nemcsak az élőkért, hanem az elhunytakért is fel lehet ajánlani. A harmadik rész öt olyan gyakorlati teológiai kérdést tárgyal, amelyek tisztázandó kérdésekként jelen vannak napjaink Egyházának életében (a szentáldozás feltételei, a szentáldozás bűnbocsátó hatása, a kézbe áldoztatás stb).
Különösen azoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik szeretnék megérteni, hogy az Eucharisztia teológiája (lex credendi), az Eucharisztia megünneplése (lex credendi) és a keresztény élet (lex vivendi) bensőleg, lényegileg összetartozik. Amit hiszünk, azt a liturgiában ünnepeljük, és a szentségi kegyelmek segítségével életre váltjuk.
Mellékleteket is találunk a könyvben. Például az Oltáriszentséggel kapcsolatos, napjainkban is használatos görög és latin eredetű kifejezések (cibórium, oráció, inter­kom­múnió stb.) magyarázatát.
A Csúcs és forrás című könyv alcíme: Az Eucharisztiáról az év minden vasárnapjára. Ezt a 156 oldalas kötetet főként a világi híveknek ajánljuk. Az olvasó 52 kérdést és választ talál benne az Eu-
charisztiáról.
A kérdések és válaszok első fele az Eucharisztia teológiájára vonatkozik, a második rész pedig a szentmise liturgiájával kapcsolatos. A katolikusok közül kevesen tudják, hogy a Heidelbergi kátéban, a magyar reformátusok legfontosabb hitvallási iratában a 129 kérdés és válasz 52 „úrnapjára” van elosztva. Ez a felosztás arra ösztönözte a lelkészeket és a református híveket, hogy minden vasárnap tanulmányozzák ezt a katekizmust, amelyből megismerhetik a református vallásosság ismérveit. A katolikus keresztények pedig 52 kérdést és választ találnak az Eucharisztiáról ebben az újszerű, praktikus kiadványban. A kérdések száma azt sugallja, hogy legalább a világkongresszust megelőző utolsó előkészületi évben minden vasárnap olvassunk el a könyvből egy kérdést és a hozzá tartozó választ. Nem nagy feladat ez, és teljesen összhangban van a vasárnap megszentelésével.
Egyre több jelét látni annak, hogy a Magyar Katolikus Egyház készül az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Könyvek, tanulmányok és cikkek sokasága jelenik meg, amelyekből a katolikusok megismerhetik az Eucharisztia jelentőségét. Szükség is van ezekre, hiszen a kongresszusra való előkészülethez hozzátartozik, hogy igyekszünk gazdagítani az Oltáriszentségre és a szentmisére vonatkozó ismereteinket. Az imént tárgyalt mindkét könyv alkalmas arra, hogy a papok, a hitoktatók és a világi hívek egyre jobban értsék és értékeljék az Eucharisztiát, hitünk szent titkát.

(Dolhai Lajos: Az Eucharisztia teológiája, Szent István Társulat, Budapest, 2018. Dolhai Lajos: Csúcs és forrás. Az Eucharisztiáról az év minden vasárnapjára, Jel Kiadó, Budapest, 2018)

Forrás: Egri Hittudományi Főiskola

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .