Csóka Gáspár köszöntése

A tiszteletére kiadott csaknem hatszáz oldalas ünnepi kötet valamennyi írása kedves az ünnepelt számára: életének egy-egy munkaterületéről rendtársai, pályatársai, tanítványai dolgoznak fel különböző témákat, mutatják be kutatásaik eredményét. Legyen szabad most e gazdag anyagból és népes szerzőgárdából kiemelnem néhány, szélesebb érdeklődésre is számot tartó tanulmányt.

Somorjai Ádám az 1945 utáni amerikai bencés alapításokról ír, de eközben arra a túlélési stratégiára is rámutat, amellyel a főbb magyar szerzetesközösségek igyekeztek felkészülni a jövőre. Ám ehhez sajnos túl hosszúra nyúlt a hazai diktatúra korszaka, amikor a szerzeteskérdést „koporsókérdésnek” nyilvánította Miklós Imre.


Hatos Pál a magyar katolikus politika 1945 utáni alternatíváit Mindszenty József és Szekfű Gyula példáin mutatja be, nyilvánvalóan Szekfű nézeteiben találva meg azt az európai keresztény modellt, amely éppúgy halálra ítéltetett negyven évre, mint a prímás politikája.

Kukorelli István írása aktuális elmélkedési anyag a kereszténység társadalomalakító erejéről. „A történelem egészét kell jól ismerni ahhoz, hogy a részek is érthetőek legyenek” – idézi a professzor egykori történelemórák anyagából.

Csóka Gáspár legnagyobb kitüntetése tanítványainak, pályatársainak szeretete. Ennek visszfénye ez a kötet.

(Csóka úrtól Gáspár atyáig. Ünnepi kötet Csóka Gáspár OSB 75. születésnapjára. Szent Mór Bencés Perjelség, Győr, 2013)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .