Cserháti Ferenc püspök az amerikai magyaroknál

New Yorkban és környékén töltötte az első napokat Cserháti püspök: Manhattanben a Szent István plébánián a ferences közösség fogadta Angelus Gambatese plébános és házfőnök, valamint Hesz Dénes, a helyi magyarok lelkipásztora vezetésével. A New Jersey állambeli Matawanban a görög katolikusok kegyhelyén Erdei József bazilita szerzetes szervezte meg a püspök és a keleti partok magyar nyelvű papjainak testvéri találkozóját, akik közösen megemlékeztek a Biblia évéről is, majd a lelkipásztorok beszámoltak személyes örömeikről, gondjaikról. Passaicban a szintén Szent István királyunknak szentelt magyar templomban Vass László, az egyházközség adminisztrátora üdvözölte a püspököt, aki találkozott a helyi egyházközségi tanáccsal is, majd meglátogatta a hétvégi magyar iskolát, és örömmel időzött az ottani magyar cserkészekkel. Cserháti Ferenc felkereste az egyházmegye főpásztorát, Arthur J. Serratelli patersoni püspököt is. Az ünnepi szentmise a nemrégen felújított szép templomban az esti órákban volt, amelyen részt vett a helyi görög katolikus püspök, William Skurla is.

Április 6-án New Yorkban a Szent István-templomban volt a főpapi szentmise, amelyen a ferences atyák mellett részt vett Várnai Jakab OFM, definitor generális is Rómából. Ugyanezen a napon délután a püspök felkereste New Brunswickban a Szent László egyházközséget, ahol Capistran Polgár ferences plébános fogadta. A szentmise előtt Cserháti püspök és amerikai helynöke, Kiss Barnabás OFM meglátogatták az egyik kórházban a New York-i Szent István egyházközség korábbi világi elnökét. A felemelően előkészített és végzett liturgia bizonyította a New Brunswick-i magyarok hitét, s azt, hogy a magyar élet és kultúra virágzik ebben a közösségben. A közös vacsora alkalmat nyújtott arra, hogy a püspök személyesen is találkozzék a hívekkel és a vendégekkel.

Április 7-én a New York-i magyarok lelkésze, Hesz Dénes ferences atya vezetésével a püspök és több ferences testvér meglátogatta az ENSZ székházát. Délután Cserháti püspök Dennis W. Sullivan New York-i segédpüspökkel találkozott, aki egyben a főegyházmegye általános helynöke és a migránsok ügyeivel megbízott főpásztor. Cserháti püspök interjút adott az egyik magyar televíziónak, majd a ferences rendházban találkozott Polgár Viktor magyar főkonzullal. Április 8-án Cleveland magyar egyházközségei nevében Antal András, a Szent Erzsébet-, Siklódi Sándor, a Szent Imre-templom adminisztrátora és Roskó László, a Szent Margit- templom plébánosa fogadta a püspököt, aki másnap felkereste Richard G. Lennon püspököt és Roger W. Gries segédpüspököt is, majd találkozott a Közép-Nyugat magyar papjaival, majd a szentmise után a templom nagytermében személyesen is köszöntötte az összegyűlteket. Április 10-én a püspök újra együtt volt a magyar papokkal, a clevelandieken kívül az indianai East Chicago Szentháromság templomának plébánosával, Skerl Alfonzzal, a Detroitban szolgáló Ligeti Angelus ferencessel, Joseph E. Vámossal az indianai Merrillville-ből és Bóna Richarddal, aki az ohiói North Royalton egyik plébániáján segédlelkész. Itt a mai migráció feladatairól volt szó, leginkább az integrálás és az asszimiláció kérdéséről. Clevelandből még aznap délután a püspök a New York állambeli Buffalóba érkezett, ahol a Szent Júdás Központban szentmisét mutatott be, majd találkozott az ottani magyar közösséggel.

(Folytatás következik.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .