Az igazság munkatársa

Miután a világ egy különösen hosszú pápaság jellemvonásaihoz huszonhét év során „hozzászokott”, az elmúlt három évben érthető módon jól felismerte a folytonosságot és különbözőséget egyaránt. XVI. Benedek 2005. április 19-én kezdődő pápasága harmadik évfordulóján aligha szükséges ismertetnünk az életrajzát, hiszen közismert, hogy a most (április 16-án) nyolcvanegy esztendős pápa régi bajor földműves családból származik, 1951-ben szentelték pappá, és szinte mindjárt megkezdte teológia tanári működését. A II. vatikáni zsinaton teológus szakértő volt. 1977-ben lett müncheni érsek és bíboros, II. János Pál pápa 1981-ben hívta a Hittani Kongregáció élére. Háromévi pápaságának legfontosabb adataiként említhetjük két enciklikáját, a 2005. december 25-én kiadott Deus caritas est címűt a szeretetről, és a 2007. november 30-i Spe salvi kezdetűt a reményről. A következő, szociális kérdésekkel foglalkozó körlevél nyárra várható. Ezeken kívül megjelent egy apostoli buzdítás a Püspöki Szinódus eucharisztikus ülésszakáról és további tizenhárom apostoli levél sok időszerű témáról.

A pápa április 15-én indult nyolcadik külföldi lelkipásztori útjára – az Amerikai Egyesült Államokba. Korának megfelelően útjai ritkábbak és rövidebbek, mint elődjéi, aki ötvennyolc évesen kezdte meg pápai szolgálatát. 2005-ben az ő ígéretét teljesítette, amikor megjelent a kölni ifjúsági világtalálkozón. Wojtyla pápa emléke előtt tisztelgett 2006-ban lengyelországi útjával. A spanyolországi Valenciában rendezett családkongresszuson is még részben elődje szándéka szerint vett részt. Szülőhazájába szóló meghívásnak tett eleget 2006 szeptemberében. Törökországba, az ősi Konstantinápolyba is igyekezett mielőbb eljutni, hogy hitet tegyen a keresztény egységtörekvések mellett. A keleti keresztény hagyomány közismerten a legközelebb áll a nyugati katolikus egyházhoz. 2007 tavaszán Brazíliába utazott, hogy részt vegyen a Latin-amerikai Püspöki Tanács közgyűlésén, a földrész égető lelkipásztori, szociális problémáinak kezelése érdekében. Ausztriai útjára tavaly szeptemberben Mariazell 850. évfordulója adott alkalmat. Mostani amerikai útja az ENSZ-közgyűlés előtt való megnyilatkozásra is lehetőséget nyújt.

XVI. Benedek pápai tevékenységének szellemiségét mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy II. János Pálhoz nemcsak személyes barátság, de szellemi közösség, a teológiai gondolkodás összhangja is kötötte. Hetente legalább egyszer, péntekenként másfél órás megbeszélésre ültek össze, amit munkaebéd követett – ezek a találkozók nemegyszer a délutánba nyúltak. Nemcsak hivatali kérdések merültek fel, de kötetlen teológiai eszmecserét is folytattak. A Hittani Kongregáció bíboros prefektusaként a II. János Pál nevével jegyzett pápai dokumentumok megfogalmazásában is lényeges szerepet játszott. Már akkor közismert volt tiszta és világos fogalmazása a hit igazságainak kompromisszumok nélküli kifejtésében. Mivel doktori disszertációjában Szent Ágoston egyháztanával foglalkozott, volt érzéke az evangélikus teológusokkal folytatott párbeszédhez is, hiszen Szent Ágoston Luther számára is fontos egyházatya volt.

Életének korábbi szakaszában szinte megszámlálhatatlan könyvet írt, de pápaként is folytatja tudományos munkáját. A Názáreti Jézus című művének első kötete világszerte és nálunk is nagy sikert aratott. Ezt nem szánta hivatalos pápai tanításnak, hangsúlyozta is, hogy megfontolandók vagy akár szabadon vitathatók is megállapításai, szemlélete, megközelítése. Ez a könyv egy neves teológus, Joseph Ratzinger tudományosan megalapozott vallomása a názáreti Jézusról. Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek tavaly mondta róla: „Amikor XVI. Benedek beszél, nagyon kell figyelmünk, mert amit mond, az mindig nagyon világos, fontos, éles, nagyon személyes. Megtudjuk, mit vár tőlünk.” A L’Osservatore Romano című vatikáni napilap pedig egyszer így jellemezte: „Ha a huszonhét éves szolgálata során megtanultuk Wojtyla pápát úgy szemlélni, mint a világ dolgos és fáradhatatlan plébánosát, akkor utódának szolgálatában megláthatjuk az Isten igazságra és reménységre szomjas népének szolgálatkész lelkivezetőjét.” Jelmondatának – Szent János apostol 3. leveléből vett – szavai szerint „az igazság munkatársát”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .