Az ember jogainak védelmében…

A Szentatya a hónap elején videoüzenetet intézett az Egyesült Államok minden lakójához, amelyben kifejtette útjának célját. „Néhány nap múlva megkezdem apostoli látogatásomat szeretett hazátokban. Indulásom előtt szívből köszöntelek benneteket, és imáitokat kérem. Mint tudjátok, csak két várost lesz alkalmam felkeresni: Washingtont és New Yorkot. Látogatásom célja azonban, hogy lélekben az Egyesült Államok minden katolikusához eljussak. Ugyanakkor erősen remélem, hogy közöttetek való jelenlétemet testvéri gesztusként fogadja minden egyházi közösség, továbbá a barátság jelének tekintik a más vallási hagyományok tagjai és minden jóakaratú ember. A feltámadt Úr az apostolokra és az egyházra bízta a szeretet és a béke evangéliumát, és az volt a szándéka, hogy ezt az üzenetet vigyék el minden népnek” – hangzott a pápa üzenete. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár az amerikai Fox News tévéállomásnak többek között arról nyilatkozott, hogy Amerikában az egyház szerepe különbözik az európai helyzettől. A pápa bízik az amerikai egyház jövőjében, még ha más vallásokhoz hasonlóan válságba is kerülhet a szekularizáció, a modern világ számos kihívása miatt. Ezekkel a kihívásokkal kapcsolatban a pápa látja a hit, az etika rendeltetését és szerepét. Az Egyesült Államokban két fontos elemet kell kiemelni: a vallás értékét a modern világ egyre növekvő tudományos fejlődése mellett az országban általánosan elfogadják. A másik az etika értéke, amely ennek a nagy nemzetnek a keresztény gyökereit a társadalomban megjeleníti. A pápa jövőképe szerint az Egyesült Államok fejlődése éppen erre az alapra épül. Ugyanez nehezebb kérdés Európában, mivel itt megkérdőjelezik a keresztény gyökerek létjogosultságát. Emiatt a hanyatlás kockázata áll fenn az öreg kontinensen. Arra vonatkozóan, hogy útja során a pápa érinti-e majd az amerikai egyházat sújtó szexuális botrányokat, Bertone bíboros elmondta, hogy XVI. Benedek április 19-én a New York-i Szent Patrik-székesegyházban kitér majd a témára a papokhoz intézett beszédében. Természetesen a Szentatya az amerikai lelkipásztorokkal együtt keresi a gyógyulás és a kiengesztelődés útját. Azzal a kéréssel fordul majd a pápa mindenkihez, hogy határozottan vegyen részt a megtisztulási folyamatban egy olyan kultúra építése érdekében, amely erkölcsileg egységes, igazságos, és a kölcsönös bizalmat szolgálja. Ebben fontos szerepe van a katolikus iskoláknak, nevelésnek és ifjúsági központoknak, amelyek a véleménycsere alkalmas fórumai, a Krisztussal való barátság, a hitre és a szeretetre nevelés helyszínei. A pápa megnevezte a szeretetre nevelés útjait és veszélyeit Deus caritas est (Az Isten szeretet) kezdetű enciklikájában.

Az ENSZ-székházban elhangzó pápai üzenetre vonatkozóan a vatikáni államtitkár hangsúlyozta, hogy összhangban lesz a korábbi pápákéval. Az ENSZ szerepének értékelését elismerő üzenetről van szó. XVI. Benedek kitér majd a Szentszék és a nemzetközi szervezet közötti jó kapcsolatra is, amely a kezdetektől jellemzi viszonyukat. Idén ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulóját. A Szentatya beszéde erre összpontosul majd, elsősorban az alapvető emberi jogok egységének és oszthatatlanságának témájára, amelyek az Isten képmására teremtett ember természetében gyökereznek. A nemzetközi közösségnek kötelessége a jogok védelme – különös tekintettel a leggyengébbek jogaira a legerősebbekéivel szemben. Ez összhangban áll a szubszidiaritás elvével, az éhínségtől, a tudatlanságtól, a járványbetegségektől szenvedő népek iránti szolidaritással. Ez olyan probléma, amelyben az egyház az első vonalban elkötelezi magát minden humanitárius szervezetén keresztül – zárta az amerikai Fox News tévének adott interjújában Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .