Családtalálkozó Nagyváradon

Fotó: Hírek.Várad.org

 

A nyitóünnepségre a püspöki palota dísztermében került sor, ahol Böcskei László megyéspüspök üdvözölte a megjelenteket, és köszönetét fejezte ki azért, hogy eljöttek, és tapasztalataikkal gazdagítják, erősítik egymást. A főpásztor örömét fejezte ki, hogy számos új arcot is lát a jelenlévők között, és azt kívánta: minden család életében hozzon új lendületet a találkozó, hogy megvalósíthassák törekvéseiket, erősödjenek, és másokat is erősíteni tudjanak.
Kovács F. Zsolt, a püspökség irodaigazgatója mutatta be a jelenlévőknek a családtalálkozó meghívott vendégeit, a Budaörsről érkezett hétgyermekes Varga házaspárt, akik mindketten tanárok. Mint elhangzott, Erika és Károly a Schönstatt mozgalom keretében másokkal is megosztják a házassággal kapcsolatos tanácsaikat, meglátásaikat. Abban maradtunk, hogy hűek maradunk – ezzel a címmel tartottak előadást a házastársak közötti beszélgetések kultúrájáról, a hétköznapokban óhatatlanul felmerülő konfliktusok kezeléséről és arról, hogy a jó házasság nem szerencse kérdése, hanem szívvel végzett megfeszített munka gyümölcse. Tolsztoj Anna Karenináját idézve hangsúlyozták: a boldogtalan családok mind hasonlóan vergődnek a bűnösségben, míg a boldog családok rátalálnak az irgalomra. Végül arra kérték a párokat, elmélkedjenek el azon, mi az, amit természetesnek vesznek az életükben, holott igazából hálával tartoznak érte a társuknak. Javasolták azt is, hogy a jelenlévők készítsenek „koronalitániát” a párjuk jó tulajdonságairól.
Az érdekes, tanulságos és mozgalmas programok után a rendezvény a székesegyházban bemutatott szentmisével zárult. A szertartás megható mozzanata volt, amikor a párok az őket ábrázoló fényképeket elhelyezték a főoltár előtt.
Prédikációjában Böcskei László megyéspüspök arra biztatta a házaspárokat, hogy sohase értékeljék le magukat férjként, feleségként, apaként vagy anyaként, hiszen valamennyien Isten csodálatos tervének részei vagyunk, s alkalmasak arra, hogy szeressünk és szeretve legyünk.
A családi élet nem önmagunk feladását jelenti, hanem azt, hogy a megtalált kincs kedvéért új irányt adunk az életünknek, amely kimeríthetetlen öröm és boldogság forrása számunkra, hiszen az igazgyöngy sohasem veszíti el az értékét – hangsúlyozta a püspök. A szentmise végén a házaspárok emléklapokat vehettek át a főpásztortól.

Forrás: Erdon.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .