Család és plébánia…

Pető Éva Sacré Coeur-nővér kezdetektől e munka egyik meghatározó egyénisége. Világiként Szászi Balázs és felesége, Anikó vettek részt a szervezésben, akik több mint egy évtizeden át voltak az egyházmegye első családreferens házaspárja. E feladatkört most Csányi Sándor és Tekla látja el. Őket segítette hosszú ideje Berta Árpád és felesége, Edit megbízható közreműködésével.

Az idei első alkalom A család: kovász a plébánián téma köré szerveződött. Keszeli Sándor teológiai tanár előadásában arról beszélt, mit tehet a plébánia a családért, valamint a család a plébániáért annak érdekében, hogy hivatásukat valóban betöltsék. Ebben a vonatkozásban a „szeress először” alapgondolat azt jelenti, hogy a hívek – illetve az általuk alkotott családok – és a papság kölcsönösen nyitott kell legyen egymás felé. Mindenkinek meg kell tanulnia adni és elfogadni is. Konkrét, kipróbált, jól működő modelleket is említett a családok és a plébániák eredményes együttélésére és működésére, mint például a Hollandiából Wim Saris által elindított közösségi katekézis, valamint az udinei egyházmegye családi katekézise. Ezt követően a Földi házaspár meghatóan tett tanúságot arról, hogyan élik meg hitüket, és hogyan jut el fokról-fokra egy evangélikus asszony odáig, hogy gyermekei érdekében áttérjen férje katolikus hitére. Az újkígyósi családcsoport tagjainak megszólalásaiból kiderült, milyen mély testvéri szeretettel vannak egymás iránt a tagok, nemcsak a közösségi alkalmakon, de a mindennapokban is.

A kiscsoportokban arra is mód nyílt, hogy a résztvevők írásban konkrét kéréseket, észrevételeket és felajánlásokat is megfogalmazzanak a Családpasztorációs Iroda számára.

A gyermekek által készített rajzok és egy templom makettje is az oltár elé került a záró szentmise előtt. A helyszínt biztosító katolikus iskola kedvessége és figyelmessége még arra is kiterjedt, hogy egy jelképes, nőnapi virágcsokrot készítettek a jelen levő hölgyeknek: a húsz színes léggömb az eddig sok gyümölcsöt hozó egyházmegyei családnapokat jelképezte.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .